ΔΙΕΘΝΗ

Τη Σαρία επιβάλλει παρακλάδι της Αλ Κάιντα σε πόλεις του Ιράκ και της Συρίας

τη-σαρία-επιβάλλει-παρακλάδι-της-αλ-κά-488092

Οι τζιχαντιστές της συνδεόμενης με την Αλ Κάιντα οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) καταπνίγουν τις ατομικές ελευθερίες και επιβάλλουν αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου τόσο στη Φαλούτζα του δυτικού Ιράκ, όσο και στην Ράκα της βόρειας Συρίας που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις τελευταίες εβδομάδες. Ισλαμικό δικαστήριο ίδρυσαν στη Φαλούτζα. Με νικάμπ οι γυναίκες στη Ράκα, απαγορεύτηκαν μουσική και κάπνισμα.

Μαχητές που συνδέονται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα έχουν θέσει άμεσα υπό τον έλεγχό τους αστικές περιοχές του Ιράκ για πρώτη φορά μετά την εξέγερση που ακολούθησε την αμερικανική επέμβαση το 2003. Στον έλεγχό τους έχουν πέσει η Φαλούτζα, τμήματα του Ραμάντι και κάποιες ζώνες μεταξύ των δύο πόλεων στη δυτική επαρχία αλ-Ανμπάρ.

Το Ιράκ βρίσκεται δίνη των σφοδρότερων συγκρούσεων εδώ και χρόνια, με τον υπουργό Εσωτερικών Αντνάν αλ Ασάντι να προειδοποιεί τη Δευτέρα ότι οι ομάδες των τζιχαντιστών έχουν στην κατοχή τους επαρκή οπλισμό για να «καταλάβουν τη Βαγδάτη».

«Ο στόχος τους δεν είναι μόνο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Φαλούτζα και την [σ.σ. κοντινή πόλη] Γκάρμα, αλλά να ανατρέψουν το σύνολο του πολιτικού συστήματος» εκτίμησε ο Ασάντι, μία ημέρα αφού το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κάλεσε τους μαχητές του «να προωθηθούν στη Βαγδάτη».

Στη Φαλούτζα οι τζιχαντιστές ίδρυσαν ισλαμικό δικαστήριο και απήγαγαν αξιωματούχους και προεστούς, περιλαμβανομένων ενός αξιωματούχου της αστυνομίας και αρχηγών φυλών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μέλη των φυλών.

Με ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα των τεμενών οι ισλαμιστές κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να σπεύσουν στο πλευρό τους για να τους στηρίξουν στη μάχη εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Τα μέλη του ISIS «δεν αποδέχονται τίποτα από όσα αποφασίζουμε. Θέλουν μόνο όλοι οι Ιρακινοί να εργάζονται υπό τις εντολές τους, υπό το καθεστώς τους» δήλωσε αρχηγός φυλής, ζητώντας να μην δοθεί στην δημοσιότητα η ταυτότητά του φοβούμενος ότι θα γίνει στόχος της οργάνωσης.

Ένας άλλος κάτοικος, ο οποίος συστήθηκε ως Αμπού Οσάμα, ανέφερε ότι οι ισλαμιστές μαχητές επέβαλαν αυστηρούς κανόνες σε κάποιες συνοικίες, απαγορεύοντας στις γυναίκες να κυκλοφορούν στις αγορές και στους άνδρες να φορούν δυτικά ρούχα ή να ξυρίζουν το μούσι τους.

Τη Δευτέρα ο ιρακινός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις ανακατάληψης στο Ραμάντι, ενώ πραγματοποίησε επιχειρήσεις και σε αγροτικές περιοχές μεταξύ του Ραμάντι και της Φαλούτζα.

Ισλαμικός νόμος και στη Ράκα της Συρίας

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε επιβάλλει τη Σαρία και στη Ράκα της βόρειας Συρίας. Λίγες ημέρες αφότου έθεσαν την πόλη υπό τον έλεγχό τους, οι τζιχαντιστές υποχρέωσαν τις γυναίκες να φορούν νικάμπ και απαγόρευσαν στους κατοίκους να ακούνε μουσική και να καπνίζουν.

Το ISIS αποφάσισε «να απαγορεύσει την πώληση CD και ηχοσυστημάτων, αλλά και την αναπαραγωγή μουσικής στα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία, τα μαγαζιά και οπουδήποτε αλλού», αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε δικτυακούς τόπους τζιχαντιστών και φέρει την υπογραφή του «κυβερνήτη της Ράκα».

Η οργάνωση αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη επειδή τα μουσικά όργανα και τα τραγούδια «απαγορεύονται στο Ισλάμ γιατί απομακρύνουν τους ανθρώπους από τον Θεό και το Κοράνι».

Επίσης, βάσει της ανακοίνωσης, οι γυναίκες στους δημόσιους χώρους πρέπει να φορούν νικάμπ (μαντήλα που καλύπτει όλο το πρόσωπο εκτός από τα μάτια), ενώ οι άνδρες είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν την προσευχή της Παρασκευής. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται βάσει της Σαρίας.

Σε άλλη ανακοίνωσή της η οργάνωση εξηγεί ότι με στόχο «την πλήρη εφαρμογή της Σαρίας, απαγορεύεται εντελώς η πώληση τσιγάρων και ναρκωτικών».

Το ISIS κατέλαβε τη Ράκα στις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από σφοδρές μάχες εναντίον αντίπαλων ομάδων των εξεγερμένων για τον έλεγχο της πόλης στη βόρεια Συρία.

Από τις αρχές του μήνα οι τζιχαντιστές είναι αντιμέτωποι με την επίθεση πολλών συνασπισμών των εξεγερμένων, οι οποίοι αγανακτισμένοι από τις ωμότητες που διέπραξαν οι πρώτοι έστρεψαν τα όπλα εναντίον των πρώην συμμάχων τους στη μάχη εναντίον του Άσαντ στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι μαχητές του ISIS αποσύρθηκαν «χθες [Κυριακή] μετά τα μεσάνυχτα από την δυτική επαρχία του Χαλεπιού».

Το Παρατηρητήριο έκανε επίσης λόγο για σφοδρές μάχες μεταξύ τζιχαντιστών και ανταρτών στα περίχωρα της πόλης Άζαζ, στην επαρχία του Χαλεπιού, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ομάδες εξεγερμένων βομβάρδισαν τις περιοχές όπου βρίσκονταν μαχητές του ISIS.

Σε άλλες περιοχές της Συρίας, ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε πολλές επιθέσεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, από τις οποίες τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή, μεταξύ αυτών και 16 παιδιά, στις επαρχίες Χαλέπι και Ντεράα. Τη Δευτέρα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ντεράα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου