ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Τέλος ο καπνός και η μουσική στην πόλη Ράκα

συρία-τέλος-ο-καπνός-και-η-μουσική-στην-488268

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που συνδέεται με την αλ Κάιντα και μάχεται κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, απαγόρευσε στους κατοίκους της Ράκα, στη βόρεια Συρία, να ακούνε μουσική και να καπνίζουν, λίγες ημέρες αφού έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη.

Το ΙΚΙΛ αποφάσισε «να απαγορεύσει την πώληση CD και ηχοσυστημάτων, αλλά και την αναπαραγωγή μουσικής στα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία, τα μαγαζιά και οπουδήποτε αλλού», αναφέρει μια ανακοίνωση που ανέβηκε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους και φέρει την υπογραφή του «κυβερνήτη της Ράκα».

Εξάλλου, βάσει της ανακοίνωσης, οι γυναίκες στους δημόσιους χώρους πρέπει να φορούν νικάμπ (το μαντήλι που καλύπτει όλο το πρόσωπο εκτός από τα μάτια), ενώ οι άνδρες είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν την προσευχή της Παρασκευής. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται βάσει της σαρίας (του ισλαμικού νόμου).

Σε άλλη ανακοίνωσή της η οργάνωση εξηγεί ότι με στόχο «την πλήρη εφαρμογή της σαρίας, απαγορεύεται εντελώς η πώληση τσιγάρων και ναρκωτικών».

Το ΙΚΙΛ κατέλαβε τη Ράκα στις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από σφοδρές μάχες εναντίον αντίπαλων ομάδων των εξεγερμένων για τον έλεγχο της πόλης αυτής στη βόρεια Συρία.

Από τις αρχές του μήνα οι τζιχαντιστές είναι αντιμέτωποι με την επίθεση πολλών συνασπισμών των εξεγερμένων, οι οποίοι αγανακτισμένοι από τις ωμότητες που διέπραξαν οι πρώτοι έστρεψαν τα όπλα εναντίον των πρώην συμμάχων τους στη μάχη εναντίον του Άσαντ στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι μαχητές του ΙΚΙΛ αποσύρθηκαν «χθες (Κυριακή) μετά τα μεσάνυχτα από την δυτική επαρχία του Χαλεπιού».

Το Παρατηρητήριο έκανε επίσης λόγο για σφοδρές μάχες μεταξύ τζιχαντιστών και ανταρτών στα περίχωρα της πόλης Άζαζ, στην επαρχία του Χαλεπιού, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ομάδες εξεγερμένων βομβάρδισαν τις περιοχές όπου βρίσκονταν μαχητές του ΙΚΙΛ.

Αλλού στη Συρία, ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε πολλές επιθέσεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, από τις οποίες τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, μεταξύ αυτών και 16 παιδιά, στις επαρχίες Χαλέπι και Ντεράα.

Σήμερα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ντεράα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

AΠE

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου