ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελισάβετ παραδίδει τα… σκήπτρα στον Κάρολο

η-ελισάβετ-παραδίδει-τα-σκήπτρα-στον-488979

Οι διεργασίες και ένας «εσωτερικός ανασχηματισμός» μέσα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στέλνουν το σήμα ότι η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ ετοιμάζεται να παραδώσει τον θρόνο της στο πρίγκιπα Κάρολο.

Η κίνηση που ενισχύει σημαντικά αυτή την προοπτική είναι ότι ο πρίγκιπας Κάρολος ανέλαβε όλο τον τομέα της επικοινωνίας των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και δεν θα έχει πλέον η βασίλισσα Ελισάβετ δικό της γραφείο Τύπου. Στη νέα αυτή διεύθυνση ο πρίγκιπας Κάρολος τοποθέτησε έναν δικό του άνθρωπο, τη Σάλι Οσμαν πρώην στέλεχος του BBC. Η Σάλι Οσμαν αναλαμβάνει πλέον υπεύθυνη για τα θέματα Τύπου και επικοινωνίας της βασίλισσας Ελισάβετ, του πρίγκιπα Καρόλου, του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ καθώς και του πρίγκιπα Χάρι.
Μια άλλη αλλαγή μέσα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τον πρίγκιπα Κάρολο, είναι ότι παραιτήθηκε ο ειδικός γραμματέας της βασίλισσας Ελισάβετ Σερ Ρόμπερτ Τζάνβριν, με τον οποίο ο πρίγκιπας Κάρολος είχε δύσκολες σχέσεις και αντικαταστάθηκε από τον σερ Κρίστοφερ Γκάιντι, προσωπικό φίλο του Καρόλου.

Ενδειξη ότι η βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε να «συν-βασιλεύει» πλέον με τον Κάρολο μέχρι να του παραδώσει τον θρόνο, είναι επίσης το γεγονός ότι στις τελετές στη Νορμανδία τον Ιούνιο, για τα 70 χρόνια από την ιστορική απόβαση των συμμάχων, η βασίλισσα θα έχει μαζί της και τον διάδοχο του αγγλικού θρόνου.

Παράλληλα από το στενό περιβάλλον των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ διέρρευσε ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ, 88 χρόνων, θα σταματήσει τις επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό και θα τις πραγματοποιεί ο πρίγκιπας Κάρολος.

Στα 62 χρόνια που βρίσκεται στον θρόνο της Αγγλίας η βασίλισσα Ελισάβετ πραγματοποίησε 261 επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό. «Η βασίλισσα της Αγγλίας λαμβάνει συνεχώς προσκλήσεις από ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο για να τους επισκεφθεί, αλλά αυτή τη στιγμή τις αξιολογούμε», δήλωσε εκπρόσωπος των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, ενώ σχετικά με τις φήμες ότι είναι άμεση η ανάληψη του αγγλικού θρόνου από τον πρίγκιπα Κάρολο, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η βασίλισσα Ελισάβετ δεν προτίθεται να ακολουθήσει την κίνηση της πρώην βασίλισσας της Ολλανδίας Βεατρίκης να παραιτηθεί από τον θρόνο της».
Ωστόσο, σημαντικά πρόσωπα μέσα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ συμβουλεύουν τη βασίλισσα της Αγγλίας να παραχωρήσει πολλές από τις αρμοδιότητές της στη νέα γενιά της βασιλικής οικογένειας.

Ενδεικτικό ότι οι ισορροπίες αλλάζουν είναι και η πρόσφατη απόσυρση του αξιωματικού του βρετανικού στρατού πρίγκιπα Χάρι από την ενεργό δράση και η μεταφορά του στο Λονδίνο όπου θα αναλάβει δουλειά γραφείου, διοργανώνοντας τελετές και εκδηλώσεις μνήμης.
Λονδίνο, Λάμπης Τσιριγωτάκης

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΚΑΡΟΛΟΣ
ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ… 1952

Σε περίπτωση που οι φήμες ευσταθούν, τότε ο ρόλος του πρίγκιπα Καρόλου εντός της βασιλικής οικογένειας αναβαθμίζεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, κάτι που κάποιοι θεωρούν ότι αποτελεί την κούρσα του Καρόλου προς τον θρόνο. Ο 65χρονος πρίγκιπας της Ουαλίας, δούκας της Κορνουάλης και δούκας του Ρόουθσι περίμενε πολλά χρόνια ως διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας και τώρα, καθώς η βασίλισσα πέρασε και το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο, δηλαδή τα 60 χρόνια στον θρόνο, η ώρα του Καρόλου πλησιάζει και οι προετοιμασίες μάλλον έχουν ξεκινήσει, ασχέτως με το τι αναφέρουν διάφοροι σύμβουλοι της βασίλισσας.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, σύζυγος της αδικοχαμένης λαίδης Νταϊάνας (Σπένσερ όπως ήταν το επώνυμό της), με την οποία απέκτησε τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι, από το 2005 είναι παντρεμένος με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, δούκισσα της Κορνουάλης, που σε περίπτωση που η Ελισάβετ παραδώσει τον θρόνο θα γίνει «βασίλισσα της Αγγλίας». Οταν ο Κάρολος ανέβει στον θρόνο, θα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ενθρονιζόμενος από το 1714, ενώ είναι ο μακροβιότερος διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας που έχει υπάρξει ποτέ, καθώς είναι διάδοχος από το 1952.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου