ΔΙΕΘΝΗ

Πτώματα στρατιωτών από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκαλύπτονται στις Άλπεις!

πτώματα-στρατιωτών-από-τον-α-παγκόσμ-495712

Οι παγετώνες των Άλπεων που λιώνουν, αποκαλύπτουν πτώματα στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες που διεξήχθησαν εκεί κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο ιταλικό τουριστικό θέρετρο Πέιο, που βρίσκεται στα αυστροϊταλικά σύνορα, γίνονται τα τελευταία χρόνια ενταφιασμοί των πτωμάτων αυτών στο κοιμητήριο του 15ου αιώνα στο χωριό.

Το 2012 έγινε ο τελευταίος ενταφιασμός θυμάτων του Α’ Παγκοσμίου πολέμου στο Πέιο. Επρόκειτο για δύο νεαρούς Αυστριακούς, 17-18 ετών, που ήταν και οι δυο ξανθοί και με γαλανά μάτια. Και οι δυο είχαν τρύπες από σφαίρες στα κεφάλια τους.

Νωρίτερα, το 2004, ένας ντόπιος οδηγός από το Πέιο είχε ανακαλύψει τρία μουμιοποιημένα πτώματα στρατιωτών. Κρεμόντουσαν ανάποδα από κομμάτια πάγου στην πλαγιά του βουνού, ήταν άοπλοι και είχαν στις τσέπες τους επιδέσμους, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως πιθανότατα ήταν τραυματιοφορείς ή νοσοκόμοι.

Το 2005 στην περιοχή εντοπίστηκε μάλιστα ένα καταφύγιο που είχαν κατασκευάσει μέσα στους πάγους οι στρατιώτες. Ένα ξύλινο καλυβάκι, διατηρημένο ως τότε σε πολύ καλή κατάσταση. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές εντόπισαν τρία χειρόγραφα από τους στρατιώτες που πέρασαν εκεί δραματικές ώρες εν μέσω μαχών στους πάγους.

Στους παγετώνες των Άλπεων κατά την περίοδο που διήρκεσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, έγιναν φοβερές μάχες μεταξύ των Ιταλών στρατιωτών και των δυνάμεων των Αψβούργων.

Φαίνεται πως σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, ο πόλεμος και οι φοβερές μνήμες του δεν έχει ακόμα τελειώσει για τους κατοίκους του μικρού χωριού, που όλοι θρήνησαν προγόνους τους στις μάχες εκείνες.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου