ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρότερες επιθεωρήσεις εργασίας ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

αυστηρότερες-επιθεωρήσεις-εργασίας-498016

Τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε δύο ψηφίσματα με το οποία ζητά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ την ενίσχυση των επιθεωρήσεων εργασίας, προκειμένου να εντοπισθούν τόσο η αδήλωτη εργασία όσο και η ψευδής αυτοαπασχόληση και να αντιμετωπισθεί το κοινωνικό ντάμπινγκ.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των χωρών της Ένωσης, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα καθιέρωσης μιας ευρωπαϊκής κάρτας κοινωνικής ασφάλισης ή παρόμοιου πανευρωπαϊκού ηλεκτρονικού εγγράφου.

Προτείνουν επίσης τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για επιθεωρητές εργασίας που προσπαθούν να εντοπίσουν περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας, ώστε να βελτιωθεί η διασυνοριακή συνεργασία, αλλά και να εντοπιστούν και να καταγραφούν εικονικές εταιρίες και παρόμοιες δραστηριότητες.

Η αδήλωτη εργασία αντιστοιχεί σήμερα στο 18,8% του ΑΕΠ της ΕΕ. Ο τομέας των επιθεωρήσεων εργασίας πάσχει από έλλειψη προσωπικού ενώ οι προσπάθειες για διασυνοριακή συνεργασία προσκρούουν σε διάφορα εμπόδια.
Η σχετική έκθεση της γερμανίδας σοσιαλίστριας Γιούτα Στάινρουκ εγκρίθηκε με 586 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 47 αποχές και έχει μη δεσμευτικό χαρακτήρα.

Με άλλο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές ζητούν ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων στην ΕΕ να τυγχάνει επαρκούς κοινωνικής προστασίας.

Τα μέλη του ΕΚ ζητούν επίσης από τα κράτη μέλη να συντονίζουν καλύτερα τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου