ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Αιματηρή η πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος

αίγυπτος-αιματηρή-η-πρώτη-ημέρα-του-δη-498788

Αιματηρές συγκρούσεις σημάδεψαν την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του συντάγματος στην Αίγυπτο.

Ένας άνδρας έχασε σήμερα τη ζωή του σε συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Μαχμούντ Σάγεντ Γκομάα, 25 ετών, σκοτώθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του δημοψηφίσματος κοντά σε εκλογικό τμήμα στην επαρχία Μπάνι Σούεφ, νοτίως του Καΐρου.

Οι Αιγύπτιοι θα ψηφίζουν σήμερα και αύριο για το νέο σύνταγμα που θα ανοίξει το δρόμο για νέες εκλογές.

Το σύνταγμα στοχεύει να αντικαταστήσει αυτό του ισλαμιστή πρώην προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι που ανετράπη πριν από μερικούς μήνες από το στρατό, ο οποίος αναζητά ένα ισχυρό «ναι» για να ενισχύσει την αποπομπή του Μόρσι.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του έκπτωτου προέδρου που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση μποϊκοτάρει την ψηφοφορία, ενώ εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω συγκρούσεις.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι δρακόντεια. Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι περίπου 200.000 αστυνομικοί, 150 κεντρικές μονάδες ασφαλείας και 200 ομάδες κρούσης έχουν επιστρατευθεί για να φρουρούν τα εκλογικά τμήματα και τις δύο ημέρες.

Ο επικεφαλής του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι επισκέφθηκε ένα εκλογικό τμήμα στο βόρειο Κάιρο. «Εργαστείτε σκληρά. Χρειαζόμαστε το δημοψήφισμα για να είμαστε πλήρως εξασφαλισμένοι» δήλωσε προς τους φρουρούς.

Το δημοψήφισμα είναι η πρώτη ψηφοφορία που διεξάγεται αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον Μόρσι στις 3 Ιουλίου, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του.

Βομβιστική επίθεση χωρίς θύματα στο Κάιρο

Επίθεση με αυτοσχέδια βόμβα σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε δικαστήριο του Καΐρου χωρίς να προκαλέσει θύματα, μόλις δύο ώρες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Στη συνοικία Ιμπάμπα του νοτιοδυτικού Καΐρου τα τζάμια του δικαστηρίου έσπασαν και πρόσοψή του υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ παρακείμενο κατάστημα υπέστη επίσης ζημιές και τα τζαμιά των γύρω πολυκατοικιών έγιναν θρύψαλα.

Μετά την έκρηξη κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο υψώνοντας φωτογραφίες του ισχυρού άνδρα της χώρας, του στρατηγού Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, αντιπροέδρου, υπουργού Άμυνας και αρχηγού του στρατού.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου