ΔΙΕΘΝΗ

Στον έλεγχο τζιχαντιστών πόλη στο Χαλέπι, εκατοντάδες νεκροί σε μάχες

στον-έλεγχο-τζιχαντιστών-πόλη-στο-χαλ-500195

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL ή ISIS), οργάνωσης προσκείμενης στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της πόλης Αλ Μπαμπ στην επαρχία του Χαλεπιού έπειτα από σφοδρές μάχες με αντάρτες.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή μαίνονται επί δέκα ημέρες έχοντας αφήσει πίσω τους περισσότερους από 700 νεκρούς, σύμφωνα με το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο βασίζει τις πληροφορίες του σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών σε όλη τη Συρία.

«Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε ελέγχει σχεδόν πλήρως την πόλη Αλ Μπαμπ, στα βόρεια του Χαλεπιού» δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Ακούγονται ακόμη πυρά στην Αλ Μπαμπ, όμως αγνοούμε αν συνεχίζονται οι μάχες ή αν πρόκειται για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» προσέθεσε.

Η περιοχή αυτή, που δεν ελέγχεται από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ εδώ και περίπου έναν χρόνο, έγινε επίσης στόχος αεροπορικών βομβαρδισμών το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 50 άνθρωποι.

Οι αντάρτες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος προωθούνται ωστόσο στην πόλη Τζαράμπουλους, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Τη νύχτα συνεχίστηκαν οι μάχες στην Τζαράμπουλους μεταξύ του ISIS από τη μία πλευρά και του Ισλαμικού Μετώπου και άλλων οργανώσεων από την άλλη» δήλωσε ο Ραχμάν. Οι μάχες στην περιοχή αυτή ξανάρχισαν αφού έληξε το τελεσίγραφο που είχαν απευθύνει οι αντάρτες καλώντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αποσυρθούν από την Τζαράμπουλους.

Συγκρούσεις μεταξύ των ανδρών του Ισλαμικού Κράτους και των ανταρτών ξέσπασαν επίσης στην επαρχία Ιντλίμπ αλλά και στη Ράκα, το προπύργιο των πρώτων, όπου οι τζιχαντιστές κατάφεραν να απωθήσουν τους επιτιθέμενους.

Η πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε στη Ράκα υποστήριξε την Κυριακή ότι η επίθεση των ανταρτών στην πόλη είχε ως στόχο να ικανοποιήσει τις δυτικές χώρες πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία που θα διεξαχθεί στην Ελβετία στις 22 Ιανουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου