ΔΙΕΘΝΗ

Αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο πριν το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

αιματηρές-συγκρούσεις-στην-αίγυπτο-π-503590

Εκατοντάδες ισλαμιστές βγήκαν στους δρόμους της Αιγύπτου την Παρασκευή καλώντας σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος της 14ης-15ης Ιανουαρίου επί των αλλαγών στο Σύνταγμα που είχε συνταχθεί υπό τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Τρία άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν ανά τη χώρα μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι, αντιπάλων του και δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις σε συγκεντρώσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Παρασκευή είναι παραδοσιακά ημέρα διαδηλώσεων για τους υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανετράπη πραξικοπηματικά από τις Ένοπλες Δυνάμεις στις 3 Ιουλίου.

Αυτή την Παρασκευή όμως οι ισλαμιστές προσέθεσαν στο αίτημά τους για την επιστροφή Μόρσι κάλεσμα σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα.

Η υποστηριζόμενη από το στρατό μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου επιδιώκει την έγκριση των αλλαγών με μαζική προσέλευση στις κάλπες προκειμένου να προσδώσει νομιμότητα στο δημοψήφισμα εν όψει των προγραμματισμένων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Ένας πλανόδιος πωλητής σκοτώθηκε εν μέσω συγκρούσεων που ξέσπασαν στην Αλεξάνδρεια μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι, χωρίς να είναι σαφές ποια πλευρά των πυροβόλησε.

Άλλα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν στο Σουέζ σε συμπλοκές μεταξύ ισλαμιστών και δυνάμεων ασφαλείας. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι oi Αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων πριν καν οι συγκεντρωθέντες επιχειρήσουν να κινηθούν από τοπικό τέμενος προς το κέντρο της πόλης.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και στην ανατολική συνοικία του Καΐρου Νασρ Σίτι με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και μπουκάλια στις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και στη νότια πόλη Μίνια με τους συγκεντρωθέντες να εκσφενδονίζουν μολότοφ και τις Αρχές να απαντούν με δακρυγόνα.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον 70 υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι και στην κατάσχεση όπλων και πυρομαχικών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου