ΔΙΕΘΝΗ

Το Google Maps «έδωσε» το όνομα του Χίτλερ σε πλατεία του Βερολίνου

το-google-maps-έδωσε-το-όνομα-του-χίτλερ-σε-πλα-504222

Σάλος προκλήθηκε στη Γερμανία από την εμφάνιση στη εφαρμογή Google Maps μιας μεγάλης πλατείας του Βερολίνου με το όνομα «Αδόλφος Χίτλερ».

Η Google ζήτησε συγγνώμη για το «λάθος» και απομάκρυνε άμεσα την επίμαχη ένδειξη από τη δημοφιλή εφαρμογή ψηφιακών χαρτών. Η πλατεία εμφανιζόταν με αυτό το όνομα – το οποίο είχε κατά τη ναζιστική περίοδο – για λίγες ώρες την Πέμπτη.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού γραφείου της Google Λένα Βάγκνερ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «επί του παρόντος δεν έχει καταστεί σαφές» πώς η πλατεία Τέοντορ Χόις (Theodor-Heuss-Platz), που βρίσκεται στα δυτικά της γερμανικής πρωτεύουσας, «βαφτίστηκε» πλατεία Αδόλφου Χίτλερ (Adolf-Hitler-Platz), όνομα που είχε από το 1933 έως το 1947.

«Αντιληφθήκαμε ότι δημοσιεύθηκε ένα λανθασμένο και ανάρμοστο όνομα στο Google Maps και το διορθώσαμε αμέσως. Ζητούμε συγγνώμη για το λάθος» είπε η εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το όνομα του ηγέτη των Ναζί δεν ήταν πλέον ορατό στο Google Maps την Παρασκευή, ενώ η αναζήτηση με τον όρο Adolf-Hitler-Platz ανακατευθύνει τους χρήστες στην πλατεία Theodor-Heuss-Platz.

Η πλατεία πήρε το όνομα του Χίτλερ το 1933 και προοριζόταν να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προγραμματισμένη από το Γ΄ Ράιχ αναμόρφωση του Βερολίνου σε «παγκόσμια πρωτεύουσα».

Μετά τον πόλεμο μετονομάστηκε σε πλατεία Τέοντορ Χόις, παίρνοντας το όνομα του πρώτου μεταπολεμικού προέδρου της Γερμανίας.

Το λάθος προκάλεσε οργή στα κοινωνικά δίκτυα και στα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με την κορυφαία σε πωλήσεις εφημερίδα Bild να διερωτάται: «Πώς είναι δυνατόν να συνέβη αυτό;».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, το Google Maps στη Γερμανία έχει πέσει θύμα χάκερ στο παρελθόν. Είναι πιθανό η επίμαχη μετονομασία της πλατείας να είναι έργο ηλεκτρονικών εισβολέων.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου