ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο Τυνήσιος πρωθυπουργός, Αλί Λάραγεντ

παραιτήθηκε-ο-τυνήσιος-πρωθυπουργός-506244

Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τυνησίας Άλι Λάραγεντ υπέβαλε σήμερα επισήμως την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Μονσέφ Μαρζούκι, ανοίγοντας το δρόμο για τον διορισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει με τους αντιπάλους του για να ολοκληρωθεί η μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

«Μόλις τώρα υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο», δήλωσε ο Λάραγεντ σε δημοσιογράφους.

“Ο πρόεδρος θα διορίσει σύντομα τον Μέχντι Τζομαά στην θέση του νέου πρωθυπουργού και αυτός θα παρουσιάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο εντός των ερχόμενων ημερών», πρόσθεσε ο Λάραγεντ.

Νωρίτερα σήμερα ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι θα υπέβαλε το απόγευμα την παραίτησή του, βάσει της συμφωνίας που έχει συνάψει η πολιτική τάξη της χώρας με στόχο την έξοδο της Τυνησίας από την κρίση.

“Αναλάβαμε τις ευθύνες μας υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, εργαστήκαμε προς το συμφέρον της χώρας και σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας», είχε πει νωρίτερα σήμερα.

Η Συντακτική Συνέλευση της χώρας ολοκλήρωσε αργά χθες το βράδυ την σύσταση μιας εκλογικής αρχής, ενώ παράλληλα και το Σύνταγμα της χώρας βρίσκεται στην διαδικασία της υιοθέτησης. Αυτά τα δύο αποτελούσαν τους όρους που έθετε για την παραίτηση του Λάραγεντ η συμφωνία την οποία έχει συνυπογράψει το βασικό μέρος της πολιτικής τάξης της χώρας.

Ο απερχόμενος υπουργός Βιομηχανίας Τζομαά, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Λάραγεντ, θα σχηματίσει μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα απαρτίζεται από ανεξάρτητους και η οποία θα ηγηθεί της Τυνησίας ως τη διεξαγωγή των φετινών εκλογών.

Στο μεταξύ Τυνήσιοι στρατιώτες πυροβόλησαν σήμερα στον αέρα και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στην νότια πόλη Ταταουίν για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών, το οποίο επιτέθηκε σε αστυνομικά τμήματα και σε ένα γραφείο του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TAP.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τραυματισμούς, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται εδώ και δύο ημέρες σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων και την έλλειψη οικονομικών ευκαιριών στη χώρα.

AMΠE

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου