ΔΙΕΘΝΗ

«Happy birthday» τραγούδησε ο Ρόντμαν στον Κιμ Γιονγκ-Ουν

happy-birthday-τραγούδησε-ο-ρόντμαν-στον-κιμ-γιο-507708

Ο σταρ του αμερικανικού μπάσκετ, Ντένις Ρόντμαν, ευχήθηκε στον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ουν χρόνια πολλά, τραγουδώντας το γνωστό «Happy Birthday» μπροστά σε χιλιάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην Πιονγιάνγκ.

Ο Ρόντμαν είπε ότι ο Κιμ, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση μαζί με τη σύζυγό του και άλλους αξιωματούχους, χαρακτήρισε τον βορειοκορεάτη ηγέτη ως «τον καλύτερό του φίλο».

Ο Ρόντμαν ευχήθηκε στον Κιμ ευτυχισμένα γενέθλια στο γήπεδο της Πιονγιάνγκ, όπου μια ομάδα αμερικανών μπασκετμπολιστών θα αντιμετώπιζε σε φιλικό αγώνα ομάδα της Βορείου Κορέας. Αφού έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από το κοινό, πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε το «Happy birthday», αποκαλώντας μάλιστα τον Κιμ όχι «Μr. president» («κύριε πρόεδρε») όπως είχε πει κάποτε η Μέριλιν Μορνόε στον Τζον Κένεντι, αλλά «dear master», «αγαπητέ αφέντη»…

Ο πρώην σταρ του NBA επισκέπτεται τη Βόρειο Κορέα για τέταρτη φορά, προκειμένου να τιμήσει τα γενέθλια του Κιμ με έναν αγώνα μπάσκετ.

Στον αγώνα συμμετείχαν πρώην μπασκετμπολίστες της Εθνικής Ένωσης Μπάσκετ (NBA).

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την απόφασή του να μεταβεί στη Βόρεια Κορέα, ενώ εξοργίστηκε όταν του αναφέρθηκε το θέμα του κρατούμενου Κένεθ Μπάε.

Ο αμερικανοκορεάτης Κένεθ Μπάε, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων. Από τον Ρόντμαν έχει ζητηθεί αρκετές φορές να χρησιμοποιήσει τη σχέση του με τη Βόρειο Κορέα για να ζητήσει την απελευθέρωση του Κένεθ Μπάε.

«Εάν καταλαβαίνατε τι έχει κάνει ο Κένεθ Μπάε. Καταλάβατε τι έχει κάνει σε αυτή τη χώρα; Θα ήθελα να σας πω» είπε ο Ρόντμαν, αντιδρώντας με οργή σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN για το θέμα.

Το νέο ταξίδι του Ρόντμαν στην Πιονγιάνγκ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο χαρακτηριστική είναι αυτή του γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNN αποκάλεσε τον Ρόντμαν «ηλίθιο». «Δεν καταλαβαίνει ότι προσφέρει προπαγάνδα σε έναν βίαιο και αδίστακτο νεαρό τύπο» προσέθεσε ο ΜακΚέιν, υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ το 2008.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου