ΔΙΕΘΝΗ

Aπολύσεις και εθελούσια έξοδος στη μεγαλύτερη φινλανδική εφημερίδα

aπολύσεις-και-εθελούσια-έξοδος-στη-μεγ-509859

Ο φινλανδικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Sanoma ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά 10% το προσωπικό της σύνταξης της Helsingin Sanomat, της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας.

Η Helsingin Sanomat –η οποία εκδίδει επίσης μεταξύ άλλων τίτλων και μια δωρεάν εφημερίδα και παράγει τηλεοπτικές εκπομπές–, πρόκειται να απολύσει 37 εργαζόμενους, έπειτα από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους τους.

Με τις απολύσεις και άλλα μέτρα, όπως η υιοθέτηση της μερικής απασχόλησης μιας ομάδας εκ των εργαζομένων κι ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου/συνταξιοδότησης, η σύνταξη της εφημερίδας θα αριθμεί πλέον 280 άτομα.

«Χρειάστηκε να πάρουμε δύσκολες και σημαντικές αποφάσεις για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της Helsingin Sanomat, η οποία είναι αντιμέτωπη με τις αλλαγές στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης και την ύφεση» επισήμανε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Κάιους Νιέμι, σύμφωνα με μια ανακοίνωσή της.

Ο κύκλος εργασιών της Helsingin Sanomat μειώθηκε κατά 4% το τρίτο τρίμηνο εν σχέσει με το προηγούμενο έτος. Οι συνδρομές στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας βρίσκονται σε συνεχή πτώση και το τιράζ της εφημερίδας βρισκόταν το 2012 στα 338.000 φύλλα.

Ο Sanoma ανακοίνωσε τον Οκτώβριο βαριά ζημία στα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου και ως εκ τούτου ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο προβλέπει την αναστολή έκδοσης ορισμένων εκ των τίτλων του ομίλου και την κατάργηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας στη Φινλανδία και στην Ολλανδία.

Η καθαρή ζημία ανήλθε σε 266 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, έναντι καθαρών κερδών 38 εκατ. ευρώ το ίδιο τρίμηνο ένα έτος νωρίτερα.

Ο όμιλος ανακοίνωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών μια ευρεία αναδιοργάνωσή του, που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Sanoma Χάρι-Πέκα Κάουκονεν αποκάλεσε «την πιο μεγάλη μεταμόρφωση στην ιστορία» του ομίλου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου