ΔΙΕΘΝΗ

Ανταρκτική: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του ρωσικού πλοίου

ανταρκτική-ολοκληρώθηκε-η-επιχείρησ-515914

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η επιχείρηση απομάκρυνσης με ελικόπτερο των 52 επιβατών του ρωσικού πλοίου που είχε εγκλωβιστεί στους πάγους της Ανταρκτικής εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα.

Οι αυστραλιανές αρχές θαλάσσιας διάσωσης (Amsa) ανακοίνωσαν ότι «οι 52 επιβάτες του MV Akademik Chokalskii βρίσκονται τώρα» στο αυστραλιανό πλοίο Aurora Australis.

Η επιχείρηση απομάκρυνσής τους από το πλοίο είχε ξεκινήσει νωρίτερα σήμερα από ένα κινέζικο ελικόπτερο, το οποίο είχε καταφέρει να φτάσει στην περιοχή λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Το ελικόπτερο πραγματοποίησε πολλές 45λεπτες πτήσεις μεταξύ του ρωσικού και του αυστραλέζικου πλοίου για να μεταφέρει τους επιβαίνοντες σε ομάδες των δώδεκα. Αυτοί αποβιβάζονταν σε ένα νησάκι από πάγο, κοντά στο αυστραλέζικο πλοίο.

Οι επιβάτες του ρωσικού πλοίου, τουρίστες και Αυστραλοί, Νεζοζηλανδοί και Βρετανοί επιστήμονες, βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε αυτό από τις 24 Δεκεμβρίου.

Στο MV Akademik Chokalskii επέβαιναν επίσης 22 μέλη πληρώματος, τα οποία παρέμειναν στο πλοίο.

Ο επικεφαλής της αποστολής Κρις Τέρνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

“Καταφέραμε να φτάσουμε στο Aurora Australis σώοι και αβλαβείς. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Κινέζους και στην υπηρεσία της αυστραλιανής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη για θέματα Ανταρκτικής για την σκληρή δουλειά τους», έγραψε στο Twitter ο Τέρνι.

AΠE-MΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου