ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήσεις βουλευτών με αιχμές κατά Ερντογάν

παραιτήσεις-βουλευτών-με-αιχμές-κατά-520981

Ο ένας μετά τον άλλον εγκαταλείπουν το πλοίο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βουλευτές και υπουργοί, με τρεις νέες παραιτήσεις να γνωστοποιούνται χθες.

Μετά τις παραιτήσεις των τεσσάρων υπουργών που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς και τον εκτεταμένο ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Ερντογάν, χθες τρεις βουλευτές του AKP, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι, ο Ερντάλ Καλκάν και ο Χαλούκ Οζντάλγκα, ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται, αφού κλήθηκαν να καταθέσουν στο πειθαρχικό του κόμματος με αίτημα διαγραφής τους.

Οι τρεις βουλευτές παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό με την αιτιολογία ότι «οι προφορικές και γραπτές δηλώσεις τους στιγματίζουν το κόμμα και την κυβέρνηση».

Οι παραιτήσεις των Γκιουνάι, Καλκάν και Οζντάλγκα συνολικά ανεβάζουν τον αριθμό των παραιτηθέντων βουλευτών από το ξέσπασμα της διαμάχης του Ερντογάν με το κίνημα Γκιουλέν στις 30 Νοεμβρίου στους 8.

Οι τρεις βουλευτές, πάντως, έχουν καιρό τώρα που εκφράζουν απόψεις μη αρεστές στην ηγεσία του κόμματος. Ο Γκιουνάι επί παραδείγματι είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν και των υποστηρικτών του εξαιτίας της κριτικής που άσκησε εναντίον της σκληρής καταστολής του κύματος διαδηλώσεων που ξέσπασε με αφορμή το πάρκο Γκεζί.

Στη δήλωση αποχώρησής του από το κόμμα ο Γκιουνάι έγραψε χαρακτηριστικά: «Η κεντρική εκτελεστική επιτροπή και ο πρόεδρος του κόμματος μας εξανάγκασαν να πάρουμε μια απόφαση που μέχρι τώρα διστάζαμε. Καθώς το κόμμα αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες, ανέχονται τους ανθρώπους που ευθύνονται γι’ αυτές και στέλνουν στο πειθαρχικό αυτούς που τους καλούν να επιστρέψουν στον δρόμο της λογικής. Εκαναν απλώς την απόφασή μας ευκολότερη».

Οπως μάλιστα συμπληρώνει: «Το κόμμα χωρίστηκε σε δύο πτέρυγες: Σε μια πλατιά βάση των ανθρώπων που καταπιέζεται και στη δυναστική σκέψη της ηγεσίας. Αυτή η σκέψη δεν έχει καμία ελπίδα πλέον. Φτάσαμε στο σημείο να χωρίσουν οι δρόμοι μας».

Από την πλευρά του ο Οζντάλγκα, που είχε τραβήξει το ενδιαφέρον πάνω του όταν πριν από μερικές ημέρες κάλεσε τον Αμπντουλάχ Γκιουλ να παρέμβει σε αυτήν την «κρατική και δημοκρατική κρίση», εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

Ο Ερντογάν, παρά τις κινήσεις που έχει κάνει για να παγώσει τις έρευνες που έχουν προκαλέσει σοβαρότατα πλήγματα στην κυβέρνησή του και στο δίκτυο των ανθρώπων που τον στηρίζουν, δέχεται σφοδρότατη κριτική ακόμη και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, καθώς σχεδόν καθημερινά όλο και κάποιος βουλευτής θα εκφράσει κάποια άποψη που δεν είναι αρεστή στην ηγεσία.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ, ο οποίος σχολιάζοντας την απομάκρυνση του εισαγγελέα Ακάς από την υπόθεση διαφθοράς ανέφερε: «Η πίεση προς τον εισαγγελέα είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας».

Το σκάνδαλο αγγίζει τον υιό Ερντογάν

Εκρυθμη είναι η κατάσταση πλέον στην Τουρκία, καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ η ευθεία παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν στις έρευνες προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο επιχειρείται μια συγκάλυψη του σκανδάλου προκειμένου να μην εμπλακεί ο γιος του πρωθυπουργού, Μπιλάλ, το όνομα του οποίου φέρεται να συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τους υπόπτους που είχε κλητεύσει ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς λίγο πριν παυθεί από τα καθήκοντά του.

Οπως έγραψε πρώτη η εφημερίδα «Radikal», είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Μπιλάλ για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία με στόχο το προσωπικό κέρδος, ενώ το «ulusalkanal» ανέφερε πως ο εισαγγελέας θα έστελνε κλήση στον γιο του πρωθυπουργού για να καταθέσει ως ύποπτος. Η κλήτευση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου και η κατάθεση οριζόταν για τις 2 Ιανουαρίου.

Ο Μπιλάλ δεν προσήχθη ποτέ, όμως, καθώς ο εισαγγελέας Ακάς καρατομήθηκε. Λίγο μετά την απομάκρυνσή του ο Ακάς κατήγγειλε ότι οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να προβούν στις προσαγωγές, παρά τη σχετική δικαστική απόφαση.

Χθες, πάντως, υπό το φως των εξελίξεων, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας «μπλόκαρε» τη σχετική κυβερνητική απόφαση που επέβαλλε στους αστυνομικούς να ενημερώνουν τους ανώτερούς τους στην ασφάλεια, και εκείνοι να δίνουν ή όχι το πράσινο φως για τη συνέχιση των ερευνών.

Επιβεβαίωση
Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του ουσιαστικά «επιβεβαίωσε» ότι ο Μπιλάλ ήταν μεταξύ των υπόπτων, όταν δήλωσε ότι μέσω του γιου του προσπαθούν να πλήξουν τον ίδιο.

Σε ομιλία του, δε, αναφέρθηκε στην εισαγγελική έρευνα σχετικά με υπόθεση κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη από το ίδρυμα TURGEV, στο ΔΣ του οποίου συμμετέχει και ο Μπιλάλ Ερντογάν όπως και η κόρη του Εσρά. Οι έρευνες επικεντρώνονται στις τροποποιήσεις του κατασκευαστικού σχεδίου και ο Μπιλάλ θεωρείται ότι έχει διαπράξει σοβαρές παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τις οικοδομικές άδειες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον γιο του λέγοντας πως «υπάρχει δήμος που να μην ενδιαφέρεται για το κοινωνικό έργο; Ο δήμος κατασκευάζει φοιτητικές εστίες και έπειτα τις ενοικιάζει για 25 χρόνια. Δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα επ’ αυτού».

Η εμπλοκή του γιου του στο σκάνδαλο και ο σχεδόν πραξικοπηματικός τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός εμπόδισε την εξέλιξη των ερευνών είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το ΑΚΡ αλλά και τον ίδιο τον Ερντογάν, που φαίνεται ότι δίνει λυσσαλέα μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία.

Ο Ερντογάν αρνείται να παραιτηθεί παρά τις σχετικές «αιχμές» από στελέχη του κόμματός του και την οργή του τουρκικού λαού για τους χειρισμούς του, που εκδηλώνεται με μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Πάντως στην περίφημη λίστα του εισαγγελέα με κατηγορίες για σύσταση συμμορίας, ξέπλυμα χρήματος και παρατυπίες σε δημόσιους διαγωνισμούς δεν ήταν μόνο το όνομα του Μπιλάλ Ερντογάν αλλά και ορισμένοι επιχειρηματίες με στενή σχέση με τον πρωθυπουργό.

Οπως αποκαλύπτει η «Hurriyet», στον κατάλογο ήταν και το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου «Τζινέρ», Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς. Ο ιδρυτής του ομίλου, Τουργκάι Τζινέρ, που ανήκει στο περιβάλλον του Ερντογάν, δραστηριοποιείται στη βιομηχανία, το εμπόριο και την ενέργεια, ενώ έχει στην κατοχή του ΜΜΕ και μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Αλλο ένα ενδιαφέρον όνομα είναι αυτό του Γιασίν Αλ Καντί, Σαουδάραβα επιχειρηματία που είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα και ο συνέταιρός του, Οσάμα Κουτούμπ.

ΧΡΟΝΙΚΟ

– 17 Δεκεμβρίου: Με εισαγγελική εντολή το Τμήμα για την καταπολέμηση του Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης προχωράει σε 47 συλλήψεις δημόσιων προσώπων.

– 18 Δεκεμβρίου: Γίνονται γνωστές λεπτομέρειες και ξεκαθαρίζεται ότι στο επίκεντρο της έρευνας είναι η Halkbank, o Σουλεϊμάν Ασλάν, ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ και οι γιοι τριών υπουργών της κυβέρνησης.

– 19 Δεκεμβρίου: Γκιουλέν και Ερντογάν κάνουν δηλώσεις για τα γεγονότα. Ο Γκιουλέν μιλά για διαφθορά και ο Ερντογάν για διεθνή συνωμοσία.

– 21 Δεκεμβρίου: Ξεκινάει η αντεπίθεση Ερντογάν. Παύονται αξιωματικοί της Αστυνομίας.

– 22 Δεκεμβρίου: Σύμφωνα με αναφορές υποβάλλονται οι παραιτήσεις των 4 υπουργών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

– 23 Δεκεμβρίου: Ο Ερντογάν φεύγει για το Πακιστάν, ενώ οι αποκαλύψεις συνεχίζονται.

– 24 Δεκεμβρίου: Παρέμβαση του προέδρου Γκιουλ για το θέμα σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

– 25 Δεκεμβρίου: Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγλαγιάν γίνεται δεκτή. Μπλοκάρεται ο δεύτερος γύρος συλλήψεων. Φήμες για ένταλμα σύλληψης του υιού Ερντογάν.

– 26 Δεκεμβρίου: Κατηγορίες για βαθύ κράτος από την αντιπολίτευση, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τον Ταγίπ Ερντογάν.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου