ΔΙΕΘΝΗ

Για δραπέτευση και φόνο αστυνομικών δικάζεται ο Μόρσι

για-δραπέτευση-και-φόνο-αστυνομικών-δ-527529

Ο ισλαμιστής αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι που καθαιρέθηκε τον Ιούλιο από το στρατό, θα δικαστεί για δραπέτευση από τη φυλακή και για φόνο αστυνομικών το 2011, στη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε το 2011 τον Χόσνι Μουμπάρακ, έγινε γνωστό από την εισαγγελία.

Μαζί του θα δικαστούν άλλα 132 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων σχεδόν 70 μέλη του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς και του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου Χεζμπολάχ, τα οποία όμως θα δικαστούν ερήμην.

Η εισαγγελία υποστηρίζει πως μαχητικά μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, καθώς και τζιχαντιστές, επιτέθηκαν σε φυλακές και αστυνομικά τμήματα κατά τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης, σκοτώνοντας αστυνομικούς και βοηθώντας χιλιάδες κρατούμενους να διαφύγουν.

Στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που δραπέτευσαν μαζί τους στις αρχές του 2011 από τη φυλακή του Βάντι Νατρούν (βορειοδυτικά του Καΐρου) περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο των κατηγορουμένων.

Ο Μόρσι, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από την ημέρα της καθαίρεσής του, στις 3 Ιουλίου, δικάζεται αυτή την περίοδο για συνέργεια σε φόνους διαδηλωτών στο διάστημα που ήταν στην εξουσία. Η δίκη αυτή θα επαναληφθεί στις 8 Ιανουαρίου.

Το πρακτορείο ειδήσεων MENA είχε εξάλλου μεταδώσει αυτή την εβδομάδα πως πρόκειται να δικαστεί επίσης για “κατασκοπεία” με στόχο τη διάπραξη “τρομοκρατικών ενεργειών” με συμμετοχή της Χαμάς και τζιχαντιστικών οργανώσεων.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου