ΔΙΕΘΝΗ

«Αλκοολικός και βίαιος» ο πατέρας του Ομπάμα

αλκοολικός-και-βίαιος-ο-πατέρας-του-529176

Ο πατέρας του Μπαράκ Ομπάμα ήταν πολύ περισσότερο βίαιος από όσο γνώριζε ο πρόεδρος, σύμφωνα με τον ετεροθαλή αδερφό του, που γράφει τα απομνημονεύματα για τον πατέρα τους.

Ο Μαρκ Ομπάμα Ντεσάντζο, κατά πολλά χρόνια νεότερος από τον Πρόεδρο, περιέγραψε τον πατέρα τους ως έναν λαμπρό άνθρωπο. Ήταν όμως και αλκοολικός, μια «κοινωνική αποτυχία» αλλά και ένας βίαιος σύζυγος, δήλωσε.

«Θυμάμαι τους ήχους από τις κραυγές της μητέρας μου και θυμάμαι τους ήχους από τα αντικείμενα που έσπαγε» ανέφερε στο CNN. «Θυμάμαι ότι δεν μπορούσα να την προστατεύσω. Είναι κάτι που κανένα παιδί δεν μπορεί να ξεχάσει».

Δήλωσε επίσης πως θυμάται χαρακτηριστικά ένα επεισόδιο όταν ήταν 6 ή 7 ετών. «Ο πατέρας μου, έσπασε την πόρτα, παρά τις περιοριστικές εντολές, και απείλησε την μητέρα μου με ένα μαχαίρι στο λαιμό» τόνισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον πατέρα του μόνο μία φορά επειδή οι γονείς του χώρισαν αμέσως μετά τη γέννησή του. Ο Ντεσάντζο και ο Πρόεδρος έχουν τον ίδιο πατέρα, αλλά η μητέρα του Ομπάμα ήταν η δεύτερη σύζυγός του, ενώ η μητέρα του Ντεσάντζο ήταν η τρίτη γυναίκα του. Σε αντίθεση με τον Ομπάμα, ο Ντεσάντζο μεγάλωσε με τον πατέρα τους.

Ο Πρόεδρος ήταν τυχερός που δεν έζησε με τον πατέρα του, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μαρανίς, συγγραφέα του βιβλίου «Barack Obama: The Story». «Θα ήταν μια πολύ πιο δύσκολη ανατροφή« δήλωσε.

Οι αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με την οικογενειακή ιστορία των Ομπάμα έχουν προκαλέσει πιέσεις ανάμεσα στους συγγενείς της οικογένειας, σύμφωνα με τον Ντεσάντζο.

«Δεν νομίζω πως ο Μπαράκ δεν τις αποδέχεται- ή τουλάχιστον δεν θέλει να ξέρει – τις λεπτομέρειες των ξυλοδαρμών που συνέβαιναν στην οικογένειά μας» δήλωσε. «Αγαπώ τον αδερφό μου. Είναι πολύ καλός πρόεδρος. Μερικές φορές είναι απαίσιος αδερφός».

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στα e-mails και τα τηλεφωνήματα που έγιναν από το CNN την Πέμπτη σχετικά με την κυκλοφορία του βιβλίου του αδερφού του Προέδρου. Σε συνέντευξη όμως που είχε παραχωρήσει στο τηλεοπτικό δίκτυο το 2009, ο Πρόεδρος είχε δηλώσει πως γνώριζε για τα ελαττώματα του πατέρα του.

«Δεν είναι μυστικό ότι ο πατέρας μου ήταν ένας προβληματικός άνθρωπος. Όποιος έχει διαβάσει το πρώτο βιβλίο μου, ’Όνειρα από τον πατέρα μου’ γνωρίζει ότι είχε ένα πρόβλημα αλκοολισμού και ότι δε συμπεριφερόταν σωστά στην οικογένειά του» είχε αναφέρει. «Προφανώς είναι ένα θλιβερό κομμάτι της ιστορίας μου και του παρελθόντος μου. Δεν είναι όμως κάτι για το οποίο μελαγχολώ».

Ο Ντεσάντζο και ο Ομπάμα έχουν πολλά κοινά: παρόμοια καλή εμφάνιση, εθνικότητα προερχόμενη από δύο φυλές, τον ίδιο πατέρα και ο καθένας τους είχε Αμερικανίδα μητέρα.

Παρά τις ομοιότητές τους, δεν είναι η πρώτη φορά που διαφωνούν.

Όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Κένυα το 1980, ο Ντεσάντζο μεγάλωνε εκεί και προσπαθούσε να συνδεθεί με τις Αμερικάνικες ρίζες του, όπως ανέφερε. Εκείνη την εποχή, ο Ομπάμα πήγε από την Αμερική στην Αφρική «αναζητώντας τις αφρικάνικες ρίζες του ενώ προσπαθούσε να μάθει περισσότερο για τον εαυτό του και την ταυτότητά του. Και το σέβομαι αυτό».

Όταν πρωτοσυναντήθηκαν, ο Ντεσάντζο, είχε δηλώσει για τον ετεροθαλή αδερφό του: «Η επιβλητική του φωνή και η επιβλητική του παρουσία – έμοιαζε με μπαρακούντα με τις ερωτήσεις του». Ακόμα όμως και αν οι απόψεις τους για το ιστορικό της οικογένειας Ομπάμαμπορεί αποκλίνουν, ο Ντεσάντζο τονίζει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμων. Το παράδειγμα του αδερφού του, τον βοήθησε να συμφιλιωθεί με το όνομα της οικογένειας Ομπάμα, κάτι που απέφευγε για πολύ καιρό.

Ο Ντεσάντζο, που ζει κοντά στο Χονγκ Κονγκ, ελπίζει ότι με την κυκλοφορία του βιβλίου του, το Φεβρουάριο, θα αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ενδοοικογενειακή βία. Τμήμα των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου, θα πάει σε ίδρυμα για μη προνομιούχα παιδιά.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου