ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε επιθέσεις εναντίον αμάχων

συρία-τουλάχιστον-15-νεκροί-σε-επιθέσει-541078

Ισλαμιστές αντάρτες δολοφόνησαν τουλάχιστον 15 πολίτες, μέλη των μειονοτήτων των Αλαουιτών και των Δρούζων, στην πόλη Άντρα της κεντρικής Συρίας χθες και σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση και καταγράφει στοιχεία για την ένοπλη σύρραξη στη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, ένα ακόμη θύμα ήταν ένας μαχητής ο οποίος πολεμούσε υπέρ της κυβέρνησης.

Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην εξέγερση εναντίον του Αλαουίτη Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι στην πλειονότητά τους σουνίτες μουσουλμάνοι. Οι μειονοτικές ομάδες έχουν, οι περισσότερες, συνταχθεί με εκείνον αφότου ξέσπασε η σύγκρουση η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 125.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011.

Πολλές πόλεις της Συρίας έχουν διαχωριστεί κατά μήκος θρησκευτικών ή φυλετικών γραμμών, αλλά η Άντρα –η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς από αυτήν περνάει ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες δρόμους προς την Δαμασκό που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί– δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.

Αυτόπτες μάρτυρες, ακτιβιστές και συριακά μέσα ενημέρωσης επέρριψαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ισλαμικό Μέτωπο, μια συμμαχία διαφόρων μεγάλων οργανώσεων των ανταρτών, και το Μέτωπο αλ Νόσρα, το οποίο θεωρείται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Μια γυναίκα στην Άντρα, η οποία είπε ότι φοβάται πολύ για να αποκαλύψει σε ποια θρησκευτική μειονότητα ανήκει, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ένοπλοι του Ισλαμικού Μετώπου και του Μετώπου αλ Νόσρα εισέβαλαν στην κατοικία της οικογένειάς της χθες τη νύχτα γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και απήγαγαν τον γιο της. Οι ένοπλοι είπαν ότι θα επέστρεφε, αλλά αυτός αγνοείτο έως το απόγευμα, πρόσθεσε.

Στην Άντρα, περίπου 20 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού, ζει ένας πληθυσμός περίπου 100.000 ανθρώπων, αποτελούμενος κυρίως από Δρούζους, Αλαουίτες, Χριστιανούς και Σουνίτες.

Ακτιβιστές ανέφεραν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι ορισμένοι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη, ενώ άλλοι κρύβονται σε υπόγεια. Ορισμένοι επέρριψαν την ευθύνη για το μακελειό στο Στρατό του Ισλάμ, μια ομάδα-μέλος του Ισλαμικού Μετώπου υπό τον Ζαχράν Αλούς. Άλλοι ανέφεραν πως ο απολογισμός ανέρχεται σε 40 νεκρούς. Όμως αυτές οι πληροφορίες δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. «Ο Ζαχράν Αλούς διέπραξε μια σφαγή», ανέφερε ένας ακτιβιστής στα προάστια της Δαμασκού στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Από την δική του πλευρά, το πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως ο στρατός στέλνει δυνάμεις του για να «αποκαταστήσουν την ασφάλεια» στην πόλη και επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον «αμάχων μέσα στα σπίτια τους» σε «τρομοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο Μέτωπο Νόσρα».

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου