ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτο ρατσιστικό επεισόδιο μέσα στην ισραηλινή Βουλή

απίστευτο-ρατσιστικό-επεισόδιο-μέσα-541602

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ισραήλ “πέταξε” σήμερα έξω από το κτίριο το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου που ήταν εκεί στο πλαίσιο εθελοντικής αιμοδοσίας, διότι αρνήθηκαν να πάρουν αίμα από την γεννημένη στην Αιθιοπία 32χρονη βουλευτή Πνίνα Ταμάνο Σάτα, του κόμματος Yesh Atid.

Η βουλευτής προθυμοποιήθηκε να δώσει αίμα αλλά ένα μέλος του πληρώματος της το απαγόρευσε, με την αιτιολογία ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις της αιμοδοσίας επειδή μετανάστευσε στο Ισραήλ από την Αιθιοπία σε ηλικία τριών ετών.

Το πλήρωμα της κινητής μονάδας αιμοληψίας στηρίχτηκε σε μια κατευθυντήρια οδηγία του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ στην οποία αναφέρεται ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται αίμα από άτομα που έχουν γεννηθεί σε χώρες με υψηλή συχνότητα εμφάνισης του ιού HIV, ή από άτομα που έζησαν σε αυτές τις χώρες πάνω από ένα χρόνο.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το περιστατικό. ” Δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ του αίματος των ισραηλινών πολιτών. Όλοι στο Ισραήλ είναι ίσοι” είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας Γαέλ Τζερμάν χαρακτήρισε το συμβάν “ντροπή” και δήλωσε ότι θα διατάξει δημόσια διαβούλευση για να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές.

Ο υπουργός στέγασης Ούρι Αριέλ είπε ότι είναι «σοκαριστικό να ακούω ότι κάποιος νομίζει ότι το αίμα της Ταμάνο Σάτα και των υπόλοιπων Εβραίων της Αιθιοπίας, είναι λιγότερο κόκκινο από το αίμα όλων των υπολοίπων”.

Το 1996, χιλιάδες μέλη της κοινότητας των Αιθιόπων του Ισραήλ πολιόρκησαν το γραφείο του τότε πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες σε μια βίαιη διαμαρτυρία για την ισραηλινή ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον τους. Η κοινότητα των Εβραίων προερχόμενων από την Αιθιοπία αριθμεί περίπου 100.000. Από το 1996, λιγότεροι από 10 Εβραίοι αιθιοπικής καταγωγής έχουν εισέλθει στο κοινοβούλιο του Ισραήλ.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου