ΔΙΕΘΝΗ

Φυλάκισαν θύμα βιασμού και τους δημοσιογράφους που μίλησε

φυλάκισαν-θύμα-βιασμού-και-τους-δημοσ-546918

Σομαλικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή μία γυναίκα που υποστήριζε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού, ενώ έκρινε ενόχους και τους δύο δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την υπόθεση.

Η 19χρονη γυναίκα, που είναι και αυτή δημοσιογράφος, είχε κατηγορήσει άλλους συναδέλφους της για τον βιασμό της. Ο Μοχάμεντ Μπασίρ, που της πήρε συνέντευξη τον Νοέμβριο, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών χωρίς αναστολή ενώ ο Αμπντιμαλίκ Γιούσεφ, ο διευθυντής του ανεξάρτητου σταθμού Ράδιο-Σαμπέλ που την μετέδωσε, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους. Οι δύο πρώτοι κατηγορούνταν για συκοφαντική δυσφήμιση και ο τρίτος για “προσβολή των θεσμών του κράτους”.

“Ο διευθυντής του Ράδιο-Σαμπέλ κρίθηκε ένοχος για προσβολή των κρατικών θεσμών και κατά συνέπεια θα πρέπει να εκτίσει ποινή ενός έτους. Ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ Μπασίρ κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή κατηγορία περί βιασμού και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών”, είπε ο δικαστής Χάσι Έλμι Νουρ.

“Η Φαντούμο Αμπντουλακίρ Χάσαν, η οποία κατήγγειλε ψευδώς ότι έπεσε θύμα βιασμού καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή”, πρόσθεσε.

Ο βιασμός είναι θέμα ταμπού στη Σομαλία. Δεν είναι η πρώτη φορά που θύμα βιασμού και οι δημοσιογράφοι στους οποίους μίλησε συλλαμβάνονται και καταδικάζονται για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Οι δύο άλλοι δημοσιογράφοι τους οποίους είχε κατηγορήσει η Φαντούμο για το βιασμότης δεν κλήθηκαν να καταθέσουν τη δική τους εκδοχή.

Τον Φεβρουάριο μια γυναίκα που υποστήριζε ότι την βίασαν Σομαλοί στρατιώτες και ο δημοσιογράφος που της πήρε συνέντευξη καταδικάστηκαν για “προσβολή των θεσμών”, γεγονός που προκάλεσε σάλο διεθνώς. Η καταδίκη τους αναιρέθηκε στο εφετείο. Τον Αύγουστο, μια Σομαλή που κατηγορούσε στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης ότι την νάρκωσαν και τη βίασαν κρατήθηκε από την αστυνομία για να δώσει κατάθεση, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε πρόσφατα τις αρχές της χώρας να ανοίξουν ξανά την υπόθεση, καταγγέλλοντας ότι το θύμα “παρενοχλήθηκε”.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου