ΔΙΕΘΝΗ

Ανακωχή στη Μπανγκόκ για τα γενέθλια του βασιλιά

ανακωχή-στη-μπανγκόκ-για-τα-γενέθλια-τ-553013

Περίπου τρεις χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν και σήμερα στους δρόμους της Μπανγκόκ και περικύκλωσαν τα κεντρικά κτίρια της Αστυνομίας, συνεχίζοντας τις διαμαρτυρίες τους, που ήδη έχουν μπει στην τρίτη εβδομάδα.

Ωστόσο, για αύριο , Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι δεν θα κατέβουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, από σεβασμό στα 86α γενέθλια του βασιλιά της Ταϊλάνδης, Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.

Η ήμερα των γενεθλίων του βασιλιά είναι εθνική εορτή στη χώρα και εορτάζεται με μεγάλες παρελάσεις και εκδηλώσεις. Σε ένδειξη σεβασμού, η αυριανή μέρα έχει οδηγήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε ανακωχή μερικών ωρών.

Μάλιστα, ήδη αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν βγει και καθαρίζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας από το χάος των προηγούμενων ημερών και των βίαιων συγκρούσεων και ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στην μεγάλη γιορτή.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, την οποία θεωρούν υποχείριο του ανατραπέντος από πραξικόπημα το 2006 πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα, θα συνεχιστούν ακόμα πιο δυναμικά μετά τη λήξη των εορτασμών.

Ο επίσημος τίτλος του βασιλιά της Ταϊλάνδης είναι “Ο Μέγας” (Maharaja) και είναι επίσης γνωστός ως Ράμα Θ΄.

Το όνομα του, Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι , σημαίνει “Δύναμη της Γης, Ασύγκριτη Δύναμη”. Ο 85χρονος σήμερα μαχαραγιάς ανέβηκε στο θρόνο από τις 9 Ιουνίου 1946 και είναι ο μακροβιότερος μονάρχης στην ιστορία της χώρας του.

Επίσης, ο Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι έχει το ρεκόρ παραμονής στην εξουσία για οποιονδήποτε Αρχηγό Κράτους ή κυβερνήσεως στον κόσμο.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου