ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Μανωλάδα στο Αιτωλικό

νέα-μανωλάδα-στο-αιτωλικό-555457

Επτά μέλη κυκλώματος εξανάγκαζαν εργάτες από τη Ρουμανία να εργάζονται σε χωράφια επί 12ωρο καθημερινά χωρίς αμοιβή, ενώ τους είχαν εγκαταστήσει σε παλιά αποθήκη, όπου διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και που τους υποχρέωναν να πληρώνουν ενοίκιο 150 ευρώ ο καθένας…

«Πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση», λένε οι αστυνομικοί.

Η σπείρα εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Πέντε Ελληνες υπήκοοι -τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα- καθώς και δύο υπήκοοι Ρουμανίας ηλικίας συνελήφθησαν ως μέλη του κυκλώματος.

Ολα ξεκίνησαν όταν στο αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής έφτασαν δύο μετανάστες ρουμανικής καταγωγής και κατήγγειλαν ότι έναν μήνα νωρίτερα «στρατολογήθηκαν» στη χώρα τους από τους δύο συμπατριώτες τους.

Εκμεταλλευόμενοι τη δεινή οικονομική τους κατάσταση, οι επιτήδειοι τους υποσχέθηκαν νόμιμη εργασία στην Ελλάδα, σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν σίτιση και διαμονή σε δωμάτια, που θα τους παραχωρούσαν οι ίδιοι.

Το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων διερεύνησε την καταγγελία και εξακρίβωσε ότι από διάφορα χωριά της Ρουμανίας το κύκλωμα είχε συγκεντρώσει περίπου 60 άτομα, τα οποία με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιτωλικού. Εκεί παρελήφθησαν από τον 31χρονο Ρουμάνο, ο οποίος τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, με παντελή έλλειψη υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, όπου διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Κάτεργα

Από την επόμενη ημέρα τους ανάγκασαν να εργάζονται επί 12ωρο, καθημερινά, στη συγκομιδή μανταρινιών σε χωράφια, χωρίς να τους αποδίδουν τη χρηματική αμοιβή που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους.

Κάποιοι ήταν υπεύθυνοι για τις επαφές και τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την αμοιβή των εργατών, άλλοι ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους στα χωράφια και σχεδόν όλοι ήταν υπεύθυνοι για την επιτήρησή τους και την επιστροφή τους στην αποθήκη όπου διέμεναν.

Τους υποχρέωναν, επίσης, κάθε άτομο να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ τον μήνα ως ενοίκιο για τη διαμονή στην αποθήκη.

Οι εργάτες αποφάσισαν κάποια στιγμή να διαφύγουν. Ομως τους ανακάλυψε ο 31χρονος Ρουμάνος και τους πήρε τα δελτία ταυτότητάς τους, ενώ τους κλείδωσε στην αποθήκη. Από εκεί, κάποιοι κατάφεραν να αποδράσουν με τη συνδρομή άλλου ομοεθνούς τους.

Αφού εντοπίστηκε το σημείο όπου διέμεναν οι εργάτες, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν τα επτά μέλη του κυκλώματος και απελευθερώθηκαν 10 ακόμα υπήκοοι Ρουμανίας.

Στα θύματα, τα οποία βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση, παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια, αρωγή και προστασία από την αρμόδια Υποδιεύθυνση, μέχρι να επαναπατριστούν με ασφάλεια, σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου