ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επιμένουμε σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα

ιράν-επιμένουμε-σε-ένα-ειρηνικό-πυρην-565926

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε χθες ότι έχει δεσμευτεί ως προς τον τερματισμό της διαμάχης για τα πυρηνικά μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων, αλλά επέμεινε ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση και μεταδόθηκε ζωντανά, ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα και να αρθούν όλες οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Ιράν θα επιμείνει στο δικαίωμά του για ένα πυρηνικό πρόγραμμα με ειρηνικούς σκοπούς και για τη συνέχιση του εμπλουτισμού ουρανίου.

Το Ιράν και οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι μεγάλων δυνάμεων κατέληξαν την Κυριακή στη Γενεύη σε μία προσωρινή συμφωνία που θα θέτει περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην πρώτη διπλωματική επιτυχία από τότε που έγιναν γνωστές οι πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης πριν από δέκα χρόνια.

Με βάση τη συμφωνία, το Ιράν θα αναστείλει για έξι μήνες το πυρηνικό του πρόγραμμα, για παράδειγμα, διακόπτοντας τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό άνω του 5%. Υψηλότερα επίπεδα εμπλουτισμού θα έδιναν στο Ιράν τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, φοβούνται οι μεγάλες δυνάμεις.

Ο Ρουχανί είπε ότι είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

“Η πρώτη πόρτα άνοιξε στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τα πυρηνικά, αλλά πρέπει να ανοίξουν κι άλλες πόρτες κι είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι εκεί”, είπε ο πρόεδρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο, αλλά με διαφάνεια και σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανονισμούς.

Υπό την προεδρία του, ο Ρουχανί είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαμάχη με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά συμφιλίωση.

“Υπάρχουν, βέβαια, πάντα εξαιρέσεις, που θέλουν να προκαλέσουν σύγκρουση εξαιτίας της φιλοπόλεμης διάθεσής τους”, σχολίασε ο ίδιος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την προσωρινή συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την “ιστορικό λάθος”.

Ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να υποφέρει άλλο οικονομικά εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, είπε ο Ρουχανί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου