Χρήστος Μπουκώρος: Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης

χρήστος-μπουκώρος-τα-συμπεράσματα-τη-578613

Η πόλη αναζητά την προσωπικότητα που προς το παρόν παραμένει μόνο ιδεατή

Γνωρίζουμε ότι η σημερινή δημοσκόπηση που παρουσιάζει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ θα συζητηθεί, έντονα και εκτεταμένα. Φυσιολογικό. Είναι η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση, πριν από τις εκλογές του ερχόμενου Μαϊου.

Η απαξίωση της πολιτικής σε κεντρικό επίπεδο, σε ένα βαθμό δείχνει να μεταφέρεται και στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος όμως αντέχει και οι πολίτες εξακολουθούν να τρέφουν προσδοκίες από αυτόν.

Το πρώτο μεγάλο συμπέρασμα της δημοσκόπησης, όπως άλλωστε θα έχετε διαβάσει και στο ρεπορτάζ, είναι ότι δεν προκύπτει, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κάποιο ακλόνητο φαβορί.

Να δούμε τα πράγματα ένα – ένα. Η βραχεία κεφαλή, η οποία καταγράφεται στη δημοσκόπηση υπέρ του Απόστολου Παπατόλια τον ξαναβάζει στο παιχνίδι, μετά την αλλαγή πολιτικού φορέα που είχε αποφασίσει ο ίδιος, απόφαση που είχε προσδώσει στο πολιτικό του μέλλον έντονα στοιχεία πολιτικής αβεβαιότητας.

Αμέσως μετά καταγράφεται ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ίσως αυτό σε μια μερίδα των αναγνωστών θα μπορούσε να προκαλέσει απορίες και ερωτηματικά, αφού δεν πρόκειται ούτε για αυτοδιοικητικό, ούτε για πολιτικό πρόσωπο.

Η συγκεκριμένη δημοφιλία εξηγείται από το γεγονός ότι τον ακολουθεί μια συμπαγής και κρίσιμη μάζα, που αναμφίβολα ανήκουν στον πυρήνα των οπαδών της ομάδας του Ολυμπιακού Βόλου. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς τον ακολουθούν με φανατισμό. Το αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος ή αν αρκούν οι σημερινοί υποστηρικτές του για να του προσδώσουν έναν άλλον ρόλο πέρα από αυτόν που μέχρι σήμερα είχε, θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για τον Αργύρη Κοπάνα, θετική είναι η πρώτη δημοσκοπική καταγραφή, αν και ο χρόνος διενέργειας της δημοσκόπησης ήταν ευνοϊκός για τον περιφερειακό σύμβουλο, αφού αυτή διεξήχθη τις ημέρες ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του.

Ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, που καταγράφεται στην πρώτη τετράδα, έχει να αντιμετωπίσει και τη φθορά της εξουσίας και τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και του δήμου Βόλου γενικότερα και ως θετικό στοιχείο της δημοσκόπησης μπορεί να κρατήσει την παράσταση νίκης, στην οποία προηγείται. Η οποία, πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας δεν θεωρείται πολύ ικανοποιητική. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για ικανό πολιτικό, που μπορεί πάντα να γυρίσει το παιχνίδι, ωστόσο, η έλλειψη αυτή την ώρα ισχυρού πολιτικού φορέα που θα τον στηρίξει είναι εμφανής στα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Πάντως, και για τους υπόλοιπους που συμπεριλαμβάνονται στη δημοσκόπηση, δηλαδή Γιώργο Μουλά, Μαργαρίτη Πατσιαντά και Αποστόλη Νάνο, τα ποσοστά που καταγράφονται ούτε μακριά από τους τέσσερις που προπορεύονται είναι, ούτε μπορούν με βεβαιότητα να τους δείξουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Ας μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι η πρώτη τετράδα έχει διαφορές μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ και οι υπόλοιποι τρεις τόσο απέχουν από την πρώτη τετράδα, όσο το στατιστικό λάθος.

Στο τέλος – τέλος, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει δήμαρχος Βόλου επειδή τον θέλουν ο ένας στους εννέα δημότες, ούτε μπορεί να ζητήσει να αποκλειστεί κάποιος αντίπαλός του, επειδή τον προτιμούν ο ένας στους 10 ή ο ένας στους 11 δημότες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου