Χρήστος Μπουκώρος: Να και κάτι καλό!

χρήστος-μπουκώρος-να-και-κάτι-καλό-584477

Ενα σπουδαίο έργο για την υγεία και τον τουρισμό

Είναι γνωστό ότι η Σκιάθος αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού για τη Μαγνησία και ολόκληρη τη Θεσσαλία. Πρόκειται για νησί με ακμάζουσα οικονομία ακόμη και τώρα τους χαλεπούς καιρούς της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Οσο εμφανείς είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού αλλά τόσο οφθαλμοφανείς είναι και οι ελλείψεις στις υποδομές του.

Το δίκτυο υδροδότησης τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα ικανά να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Το αεροδρόμιο του νησιού παρέμενε επί χρόνια με λειψό αεροδιάδρομο, με αποτέλεσμα να στερείται δυνατοτήτων φιλοξενίας μεγάλων αεροσκαφών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση του τουρισμού.

Το λιμάνι της Σκιάθου είναι έτοιμο να καταρρεύσει εξαιτίας της φθοράς και δεν φαίνονται πρωτοβουλίες ικανές να το συμμορφώσουν ώστε να συνεχίσει να αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα του νησιού.

Ασφαλώς πρόκειται για έργα τα οποία ξεπερνούν τις δημοτικές αρχές του νησιού και ανάγονται σε νομαρχιακό με παλαιότερους όρους και σε περιφερειακό επίπεδο ευθύνης μετά το νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης. Για τα δύο πρώτα ζητήματα, το νερό και το αεροδρόμιο, η σημερινή ηγεσία της περιφέρειας Θεσσαλίας έχει πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και έχει δρομολογήσει τα έργα βελτίωσης των συγκεκριμένων υποδομών. Το λιμάνι αποτελεί καθαρή αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου.

Η μεγαλύτερη έλλειψη υποδομής όμως για ένα νησί που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι δεκάδες χιλιάδες τουρίστες Ελληνες και ξένους ήταν το υφιστάμενο Κέντρο Υγείας το οποίο λειτουργούσε μόνο χάρη στο φιλότιμο του προσωπικού ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού, αφού οι υποδομές του, ήταν… κεντροαφρικανικού τύπου. Οι εντυπώσεις που δημιουργούσαν οι δημόσιες υποδομές υγείας στη Σκιάθο στους ξένους τουρίστες που έπεφταν στην ανάγκη τους ήταν εκτός από τριτοκοσμικές και καταλυτικές. Ένας Ευρωπαίος ή ένας Αμερικανός τουρίστας που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας δύσκολα ξαναεπισκέπτεται έναν τουριστικό προορισμό με τέτοιες υποδομές υγείας.

Διαβάζοντας το σημερινό ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, σύμφωνα με το οποίο αύριο κιόλας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός πρόκειται να ανακοινώσει σε ειδική συνέντευξη τύπου στο Νοσοκομείο του Βόλου την ένταξη του Κ.Υ Σκιάθου στο ΕΣΠΑ με προυπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ, μόνο ικανοποίηση μπορούμε να αισθανθούμε. Το οικόπεδο υπήρχε διαθέσιμο από παλιά, όμως καμία αρχή εδώ και πολλά χρόνια δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για ένα τόσο σπουδαίο έργο. Ο περιφερειάρχης εργάστηκε συστηματικά για το συγκεκριμένο θέμα και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε τόσο εμείς όσο και οι Σκιαθίτες. Το νησί σύντομα θα αποκτήσει ένα μικρό νοσοκομείο, αφού το νέο Κέντρο Υγείας θα είναι εμβαδού πάνω από 1.000 τ.μ. με υποδομές για τις οποίες δεν θα ντρέπεται κανένας Έλληνας μπροστά στους αλλοδαπούς ασθενείς. Αν μάλιστα όταν ολοκληρωθεί στελεχωθεί και με το αναγκαίο προσωπικό, τότε πραγματικά θα μιλάμε για ένα βήμα προόδου.

Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι και ως εφημερίδα αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τις εξελίξεις, διότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε φιλοξενήσει αμέτρητα ρεπορτάζ, σχόλια και επισημάνσεις για το Κέντρο Υγείας μίας περιοχής που είναι τουριστικός και οικονομικός πνεύμονας για τον τόπο μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου