Χρήστος Μπουκώρος: Ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη η σύγκρουση

χρήστος-μπουκώρος-ελεγχόμενη-ή-ανεξέ-586320

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους δανειστές και οι πιθανές εξελίξεις

Οι τελευταίες εξελίξεις με την τρόικα και τη ρήξη που έχει δημιουργηθεί, αλλά και οι σφοδρές αντιδράσεις από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της κυβέρνησης, -μόλις χθες πράσινος βουλευτής προειδοποιούσε με καταψήφιση του επόμενου νομοσχεδίου- προκάλεσαν την αντίδραση του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άρχισε τα τηλέφωνα σε υπουργούς σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός με τους υπουργούς του, ζητώντας επιτακτικά και με έντονο ύφος να κλείσουν άμεσα όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την τρόικα. Μιλώντας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν ξεκάθαρος για αποτελεσματικές και άμεσες λύσεις, προκειμένου να μην δοθεί το παραμικρό δικαίωμα στους δανειστές να σχολιάσουν με αρνητικό ύφος τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, πέρα από το γεγονός πως ο πρωθυπουργός πίεσε ασφυκτικά τους υπουργούς του, περιμένει από όλους απαντήσεις για το ποιο ακριβώς είναι το σημείο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο δικό τους χαρτοφυλάκιο.

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να δείξει πως είναι έτοιμο για σύγκρουση με την τρόικα, είτε ελεγχόμενη είτε μη και πως αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως ο τόπος θα πρέπει να προχωρήσει ακόμη και σε εκλογές άμεσα!

Στη χθεσινή του ηλεκτρονική έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ σημείωνε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Η διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους ευρωπαίους εισήλθε σε οριακή φάση, όπως μαρτυρούν οι πολύωρες συσκέψεις, αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις ανόητων κοινοτικών αξιωματούχων, όπως του Τόμας Βίζερ, που φανέρωσε τον κυνισμό του και έδειξε να νοιάζεται πιο πολύ για τις χειμερινές διακοπές του παρά για οτιδήποτε άλλο. Ο εν λόγω αξιωματούχος των Βρυξελλών έσπευσε, εν μέσω διαπραγματεύσεων, να δηλώσει σχεδόν περιπαιχτικά ότι «μας χωρίζουν δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση» και ότι «πρώτα θα πάμε για σκι και μετά βλέπουμε…».

Είναι φανερό, συνεχίζει το άρθρο, πια ότι η διάθεση των ξένων τεχνοκρατών δεν είναι η καλύτερη για τις ελληνικές υποθέσεις κι ακόμη ότι η στάση τους είναι δογματικά ιδεοληπτική απέναντί μας. Ωστόσο αυτή τη φορά η Ελλάδα διαθέτει επιχειρήματα, έχει να επιδείξει αποτελέσματα και επιπλέον το Δημόσιο Ταμείο του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι άδειο όπως στο παρελθόν, διαθέτει αποθέματα ικανά να συντηρήσουν τη χώρα για αρκετούς μήνες.

Είναι ίσως η πρώτη φορά, έπειτα από τόσα χρόνια απόλυτης εξάρτησης, που η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μια σύγκρουση με τους φανατικούς χαρτογιακάδες, οι οποίοι επιμένουν πεισματικά μόνο και μόνο επειδή οι προβλέψεις τους για ακόμη μια φορά δεν βγήκαν και η αυθεντία τους ετρώθη.

Απέτυχαν να προβλέψουν τη μεγάλη ύφεση από τη συνταγή του σοκ που επέλεξαν και τώρα πάλι δεν μπορούν να αποδεχθούν την ταχεία αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Η ελληνική περίπτωση δεν περιγράφεται σε κανένα εγχειρίδιο, έχει μοναδικότητα αντίδρασης στο κακό και στο καλό, είναι η φύση της οικονομίας και της δομή της κοινωνίας τέτοια, που δεν επαρκούν οι μέχρι τώρα οικονομολογικές παρατηρήσεις να την καλύψουν.

Αυτή ακριβώς η μοναδικότητα, που προκύπτει από την ιδιαιτερότητα των ελληνικών δομών, δεν εξηγείται και γι’ αυτό ούτε αντέχεται, ούτε συγχωρείται. Ο Τόμσεν και οι όμοιοί του στις Βρυξέλλες δεν πείθονται από τις εξελίξεις, δεν τις πιστεύουν και εμμονικοί όπως είναι επιμένουν στο άγονο δόγμα τους. Τονίζει μεταξύ άλλων και συνεχίζει το άρθρο:

«Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή όπλα διαπραγμάτευσης και εκείνοι οφείλουν να συγκλίνουν. Και παρά τις πολλές ανοησίες το κάνουν ήδη. Και θα συγκλίνουν περισσότερο τις επόμενες μέρες, γιατί απλούστατα έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Τώρα θέλει πίστη, γερά νεύρα και συστηματική διαπραγμάτευση. Οι θυσίες και οι πολλές προσπάθειες του ελληνικού λαού δεν μπορούν να πάνε χαμένες. Και δεν θα πάνε». Προσυπογράφουμε, όπως και οι περισσότεροι, θέλω να πιστεύω.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου