Χρήστος Μπουκώρος: Τα ψιλά δεν ήταν τίποτα…

χρήστος-μπουκώρος-τα-ψιλά-δεν-ήταν-τίπ-598577

Για πρώτη ίσως φορά οι εκπρόσωποι της τρόικα έτυχαν «θερμής υποδοχής» από πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται ο καθένας για τους δικούς του λόγους και όλοι μαζί για τη γενικότερη κατάσταση.

Κάποιος πέταξε κέρματα στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον κ. Τόμσεν, κάποιοι άλλοι πιο οργανωμένοι επιχείρησαν να εισέλθουν στην αίθουσα του υπουργείου οικονομικών όπου γινόταν η συνάντηση. Κάποιοι τρίτοι περίμεναν στην είσοδο του υπουργείου οικονομικών να τελειώσει η συνάντηση και έτσι οι εκπρόσωποι της τρόικα μετά το πέρας των συζητήσεων -κατά κάποιο τρόπο- φυγαδεύτηκαν από το υπόγειο του κτιρίου. Πράγματα που δεν είχαμε δει στις προηγούμενες επισκέψεις.

Είναι όμως οι συγκεκριμένες αντιδράσεις που μπορούν να πείσουν τους δανειστές μας να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους και πολύ περισσότερο να συμφωνήσουν σε μια άλλη πολιτική; Ασφαλώς όχι. Είναι όμως αντιδράσεις οι οποίες πολιτικά μπορούν να βοηθήσουν την κυβέρνηση στη δύσκολη διαπραγμάτευση και κυρίως τώρα που οι δανειστές ζητούν νέα σκληρά μέτρα σε δύο μέτωπα. Ζητούν «αίμα» με νέες μειώσεις συντάξεων και πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αυτές είναι οι νέες αξιώσεις τους προκειμένου να βρουν κοινό τόπο με την ελληνική κυβέρνηση για το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό του 2014.

Παλιότερα οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου περίπου ενθάρρυναν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ακόμη και την έξοδο αγροτικών μηχανημάτων και ζώων στους δρόμους, προκειμένου να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση έναντι της Κομισιόν και να κερδίσουν περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες τους οι οποίοι όπως έδειχναν οι εικόνες των τηλεοράσεων ήταν έτοιμοι για… επανάσταση. Πολλές φορές η τακτική αυτή είχε αποτελέσματα.

Σήμερα λοιπόν που έχει προκηρυχθεί η 24ωρη πανελλαδική απεργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα η επιτυχία της δεν θα ωφελήσει μόνο τους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους -αιτήματα που έχουν αποδέκτες και την κυβέρνηση και την τρόικα- αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει ένα καλό επιχείρημα και για τους υπουργούς που διαπραγματεύονται.

Σήμερα, με τον κόσμο στους δρόμους, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα μέλη της κυβέρνησης να πείσουν τους δανειστές ότι περαιτέρω επιβαρύνσεις δεν θα πρόκειται να πληρωθούν διότι οι πολίτες στερήθηκαν κάθε τέτοια δυνατότητα.

Πρέπει το επόμενο διήμερο με κάθε τρόπο να γίνει αντιληπτό ότι μείωση μισθών και συντάξεων ή μαζικές εξώσεις πολιτών από την πρώτη και κύρια κατοικία τους όχι μόνο δεν θα διευκολύνει την είσπραξη περισσότερων πόρων, αλλά θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο και τα όσα εισπράττονται αυτή τη στιγμή.

Υπάρχει κάποιος να εξηγήσει στον κ. Τόμσεν και στην παρέα του ότι τα ψιλά δεν ήταν τίποτα;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου