Χρήστος Μπουκώρος: Σοκ και δέος στο πολιτικό σκηνικό

χρήστος-μπουκώρος-σοκ-και-δέος-στο-πολ-654908

Η εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής και οι πιθανές παρενέργειες

Σίγουρα η χθεσινή ημέρα ξημέρωσε με διαφορετικό τρόπο. Πρωτόγνωρες εξελίξεις, που όσο και αν είχαν προαναγγελθεί, η ροή των γεγονότων προκάλεσε σοκ όχι μόνο στο πανελλήνιο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Βεβαίως, τα γεγονότα ακόμα τρέχουν και ως εκ τούτου ο σχολιασμός τους παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες. Το θέαμα πολιτικού αρχηγού και βουλευτών με χειροπέδες είναι πρωτοφανές για τον ελληνικό λαό, διότι άλλες εποχές που γίνονταν τέτοιου είδους συλλήψεις δεν υπήρχαν κάμερες για να μεταδώσουν απευθείας και ψυχρά γεγονότα παρόμοιου μεγέθους.

Ο χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης μέσω του πορίσματος του Αντιεισαγγελέα Βουρλιώτη αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των χθεσινών εξελίξεων. Αρχικά η κοινή γνώμη ένοιωσε ένα σοκ και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό, αφού ήταν αδύνατο να γνωρίζει το περιεχόμενο του πορίσματος του Αντιεισαγγελέα. Στη συνέχεια και όσο ερχόταν στη δημοσιότητα τα όσα αναφέρει το πόρισμα, το σοκ έδινε τη θέση του στον προβληματισμό. Μόνο μετά το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ο Αντιεισαγγελέας καταλόγιζε τον αρχηγό και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όχι για μία -αυτή του Παύλου Φύσσα- αλλά για δέκα ανθρωποκτονίες.

Πρόκειται αναμφίβολα για βαρύτατη κατηγορία, εφόσον η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής είναι το σοβαρότερο από όλα τα κακουργήματα. Αν προστεθούν και οι υπόλοιπες εγκληματικές πράξεις που περιγράφονται στο πόρισμα, εκβιασμοί, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και όλα τα υπόλοιπα, τότε βρισκόμαστε πράγματι πιο κοντά σε εγκληματική οργάνωση, παρά σε πολιτικό κόμμα.

Ευχή όλων των ψύχραιμων Ελλήνων είναι να έχει δεθεί το κατηγορητήριο με αδιάσειστα στοιχεία, προκειμένου οι κατηγορούμενοι μπροστά στη Δικαιοσύνη να τιμωρηθούν όπως ο νόμος προβλέπει.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή καταπέσουν τα στοιχεία του πορίσματος, οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες, αφού θα οδηγηθούμε στην εξύψωση του Μιχαλολιάκου και των συνεργατών τους, οι οποίοι άνετα θα μπορούν να ισχυριστούν ότι το πολιτικό σύστημα στράφηκε εναντίον τους επειδή τρόμαξε από την πολιτική τους άνοδο.

Επειδή, όμως, οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση διαθέτουν και την κατάρτιση και την εμπειρία, θεωρούμε ότι οι κατηγορίες είναι απολύτως τεκμηριωμένες και θα φανούν ισχυρές στο ακροατήριο.

Από πλευράς πολιτικών εξελίξεων, τουλάχιστον το επόμενο χρονικό διάστημα, θεωρείται βέβαιο ότι δεν είναι πιθανές. Οι συλληφθέντες διατηρούν τις βουλευτικές τους έδρες και κυρίαρχο μέλημά τους είναι η αντιμετώπιση των κατηγοριών. Οι όποιες παραιτήσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με στόχο τη δημιουργία πολιτικών εξελίξεων και αποσταθεροποίησης, θα συμβούν ενδεχομένως μετά από αρκετές μέρες ή και μήνες. Ακόμα όμως και σε περίπτωση παραιτήσεων, οι προβλέψεις του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου μπορούν να περιορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην έκταση της Χρυσής Αυγής.

Αντιθέτως, πολιτικές εξελίξεις μπορούν να προκληθούν από την προσπάθεια κομμάτων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου να εκμεταλλευτούν τα γεγονότα. Παρουσιάζεται το περίεργο φαινόμενο όσοι ζητούσαν μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής να κατηγορούν τώρα την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση και για πολιτικές σκοπιμότητες. Επίσης, καταγράφεται το γεγονός να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά η υπόθεση της Χρυσής Αυγής με το μνημόνιο και την ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Απαιτείται ψυχραιμία και σοβαρότητα, προκειμένου να παγιωθούν τα γεγονότα και να δούμε που θα καταλήξει η πολύ δύσκολη ιστορία. Ασφαλώς, η Δημοκρατία είναι ισχυρή, αλλά η ισχύς της δεν χρειάζεται να την παρασύρει σε λάθη. Οι εγκληματίες πρέπει να λογοδοτούν απέναντι στο νόμο. Η δίκαιη δίκη είναι δικαίωμα ακόμα και των εγκληματιών. Πρόκειται για δύο σημεία που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του πολιτικού και δικαστικού μας συστήματος. Δύο σημεία που δεν πρέπει να παραβιαστούν για καμία σκοπιμότητα.

Τέλος, επειδή πρόκειται για δρόμους πρωτόγνωρους για την ελληνική Δημοκρατία, όλοι οι εμπλεκόμενοι από κάθε θέση και από κάθε ρόλο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οψόμεθα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου