Χρήστος Μπουκώρος: Πηχτό σκοτάδι αντί για φως στο τούνελ

χρήστος-μπουκώρος-πηχτό-σκοτάδι-αντί-663731

Τα τραγικά γεγονότα και οικονομικές προσδοκίες

Ενώ η δημόσια συζήτηση είχε στραφεί στην περίπτωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ήρθε η δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα για να θυμίσει ότι η χώρα εδώ και πολύ καιρό βαδίζει κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Αρκεί ένα τυχαίο ή σκοτεινά σχεδιασμό γεγονός, για να φέρει τα πάνω κάτω και να γκρεμίσει υπολογισμούς και προσδοκίες.

Μεγάλη συζήτηση άναψε για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της «Χρυσής Αυγής» και ειδικοί αλλά και άσχετοι, ειλικρινείς και καιροσκόποι, παρελαύνουν από το δημόσιο βήμα, επιχειρώντας άλλοι να προτείνουν λύσεις και άλλοι απλά να προβληθούν μέσα από το πρόβλημα.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, καμία απαγόρευση και καμία συνταγματική πρόβλεψη δεν μπορεί να αναχαιτίσει τέτοιου είδους φαινόμενα. Αντίθετα, υπαρκτός είναι ο κίνδυνος τέτοιες επιλογές να ενισχύσουν αυτά τα πολιτικά ρεύματα.

Η εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων, χωρίς ολιγωρίες και εξαιρέσεις είναι αρκετή. Λειτουργείς ως συμμορία. Θα τιμωρηθείς όπως ο νόμος προβλέπει. Είσαι εγκληματίας. Το ίδιο. Νόμοι υπάρχουν και μάλιστα πολύ αυστηροί. Απλά τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζονται.

Κανένας νόμος της Ελλάδας δεν επιτρέπει σε μέλη κανενός κόμματος, ούτε σε βουλευτές να ξυλοκοπούν, να απειλούν και να εκβιάζουν. Αυτά τα αδικήματα τιμωρούνται.

Δεν μπορεί να δικάζεται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση η καθαρίστρια που δούλευε στο «φρουτάδικο-τζογαδόρικο» της οδού Αναλήψεως στο Βόλο και όχι αγέλες παρανόμων που ξυλοκοπούν και εκφοβίζουν. Εδώ πρόκειται για περίτρανη ολιγωρία και για κακή εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων.

Θα έλεγε κανείς ότι η Δημοκρατία έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει όσους την επιβουλεύονται. Αρκεί να λειτουργεί ως Δημοκρατία και όχι ως φέουδο ή προτεκτοράτο ή βιλαέτι ενός έκαστου πολιτικού παράγοντα. Από κει και πέρα αν ένα σημαντικό τμήμα του Ελληνικού Λαού παραφρόνησε και θέλει να δώσει τις τύχες της χώρας σε ανθρώπους που θα είναι κατάδικοι για το μισό ποινικό κώδικα, τότε μιλάμε για αρμοδιότητα ψυχιάτρου και όχι σχολιαστή.

Τέλος, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσουμε με την αποφασιστικότητα και τη θέληση που δείχνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά για την αντιμετώπιση του φαινόμενου. Βεβαίως οι εξαγγελίες και οι προθέσεις δεν αρκούν, αφού και σε αυτό το πεδίο από τα αποτελέσματα θα κριθούν.

Στα οικονομικά και στο πρωτογενές πλεόνασμα, τα οποία υποχώρησαν μπροστά στην τραγικότητα των γεγονότων, ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα μας έρχεται και η τρόικα, πρέπει να σημειώσουμε δύο πράγματα:

Πρώτον, το όποιο πλεόνασμα στο τέλος του έτους, το οποίο λογιστικά θα ξεπερνάει τα 4 δισ. και σε πραγματικά ποσά θα κυμανθεί λίγο πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή μας. Για τους περισσότερους θα είναι αδιάφορο οικονομικά.

Δεύτερον, όποιος θεωρεί ότι η επίτευξη πλεονάσματος σε πραγματικούς αριθμούς είναι υπόθεση ασήμαντη για την οικονομία και την κοινωνία, είναι αδαής και επικίνδυνος και μάλλον δεν πρέπει να τον παίρνει κανείς στα σοβαρά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου