Χρήστος Μπουκώρος: Ο «παγωμένος» Σεπτέμβριος

χρήστος-μπουκώρος-ο-παγωμένος-σεπτ-707584

Οι κυοφορούμενες εξελίξεις και η πορεία της χώρας

Χωρίς να έχει τελειώσει καλά – καλά ο Αύγουστος των διακοπών και της χαλάρωσης οι περισσότεροι προεξοφλούν εξελίξεις για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν ο Σεπτέμβριος δεν είχε το ειδικό πολιτικό βάρος άλλων μηνών, όπως για παράδειγμα οι χειμερινοί μήνες. Φαίνεται ότι τα όσα αποφασίστηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του θέρους αποτελούν την κρίσιμη μάζα για την παραγωγή εξελίξεων. Έτσι τουλάχιστον εκτιμούν αρκετοί. Βεβαίως μένει η απορία πως δεν προέκυψαν αντιδράσεις και εξελίξεις κατά την ψήφιση όλων όσων ψηφίστηκαν και κατά την εφαρμογή τους στη συνέχεια και θα προκύψουν σε ύστερο χρόνο το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο;

Οι αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης και οι μετατάξεις και απολύσεις στο δημόσιο τομέα έχουν αποφασιστεί και ήδη εφαρμόζονται. Οι αναμενόμενες αντιδράσεις καταγράφηκαν και δεν ήταν ανάλογες του μεγέθους των αποφάσεων. Το επιχείρημα ότι τώρα είναι καλοκαίρι και λείπει ο κόσμος και οι αντιδράσεις μπορούν να περιμένουν(!) δεν πείθει κανέναν. Κατά συνέπεια για τα όσα έχουν αποφασιστεί είναι δύσκολο να προκληθούν ετεροχρονισμένες κοινωνικές αντιδράσεις τέτοιου μεγέθους που θα συνιστά πολιτική εξέλιξη.

Το γεγονός ότι έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης για τα όσα αποτελούν κιόλας νόμους του κράτους, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να αποφασιστούν και νεότερα και ακόμη πιο επώδυνα χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις, ακόμη και εκρήξεις.

Τα όσα στο εξής θα αποφασιστούν είναι δυνατόν να παίξουν τον κρίσιμο ρόλο που άλλοι εύχονται και άλλοι απεύχονται. Τρία είναι τα φλέγοντα ζητήματα που μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδες εξελίξεων. Κατά σειρά: Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι φόροι καυσίμων και πετρελαίου θέρμανσης και η συνέχιση διόγκωσης της ανεργίας και ιδιαίτερα της νεανικής μπορούν να καταστούν παράγοντες ανάφλεξης μιας καταπιεσμένης κοινωνίας όπως είναι η ελληνική κατά κοινή ομολογία.

Θα αποτελούσε βάλσαμο για την κοινωνία η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ως έχει σήμερα για ένα ακόμη χρόνο, με δεδομένο ότι η κρίση δεν έχει υποχωρήσει. Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι θα δει το θέμα προσωπικά και προσεκτικά. Πέντε χρόνια ισχύει το μέτρο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, γιατί τέτοια βιασύνη για άρση του πριν φανεί φως στο βάθος του τούνελ;

Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν μπορεί να ισχύει όπως και πέρυσι με όλες τις απώλειες για τα έσοδα του κράτους και όλες τις επιβαρύνσεις του περιβάλλοντος. Η οδυνηρή εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς πρέπει να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο ένα ευρώ. Μια τέτοια τιμή θα ήταν ανεκτή από την κοινωνία.

Τέλος, είναι αδήριτη ανάγκη η επιτάχυνση και η επέκταση προγραμμάτων επιδοτούμενης εργασίας για τους νέους, ώστε να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο χειμώνα.

Εν κατακλείδι, τα όσα έγιναν μπορεί να μην προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη, αλλά καθόλου δεν αποκλείεται να την προκαλέσουν τα όσα θα γίνουν ή δε θα γίνουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου