Χρήστος Μπουκώρος: Αύγουστε καλέ μου μήνα…

χρήστος-μπουκώρος-αύγουστε-καλέ-μου-μ-720026

Ο πατέρας της σύγχρονης επιστήμης της Σημειολογίας UmbertoEco, προ εικοσαετίας περίπου, είχε αποφανθεί με στόμφο ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Άλλες εποχές, ομαλότερες θα μου πείτε. Και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, ενδεχομένως και για τον πλανήτη ολόκληρο, καλύτερα τότε. Πιο βατές εποχές, σταθερότερες και οι εκτιμήσεις. Το θεώρημα του σύγχρονου φιλόσοφου εξυπακούεται ότι δεν μπορεί να έχει καμία ισχύ στην τρέχουσα κατάσταση της Ελλάδας.

Ποτέ κατά το παρελθόν μέσα στο μήνα Αύγουστο δεν αναμένονταν τόσα πολλά και μάλιστα σε τόσο διαφορετικά επίπεδα της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο, που αποτελεί την «καρδιά» του καλοκαιριού, θα κριθούν πολλά που έχουν άμεση σχέση με τη γενικότερη πορεία της χώρας και κυρίως με την προσπάθεια για έξοδο από την πολύπλευρη κρίση.

Ο μήνας Αύγουστος ξεπροβάλει φέτος μέσα από τον κουρνιαχτό των χιλιάδων διαθεσιμοτήτων και απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και τη δηλωμένη απόφαση των συνδικάτων του δημοσίου στα τέλη αυτού του… καλού μήνα να βάλλουν φωτιά στο οδόστρωμα.

Ο μήνας των διακοπών θα ξεκινήσει με το σημαντικό ραντεβού του κ. Σαμαράς στο Λευκό Οίκο. Στις 8 Αυγούστου θα βρεθεί στο Οβάλ γραφείο έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με μια ατζέντα ιδιαίτερα μεγάλη και δύσκολη, καθώς σε αυτήν θα περιληφθούν θέματα που αφορούν την οικονομία, την ανάπτυξη, την ενέργεια, την ανακήρυξη ΑΟΖ, τις επενδύσεις Αμερικανών, αλλά όπως πάντα και την εξωτερική πολιτική.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα μπάνια του λαού και οι κυβερνητικές διακοπές, αφού ο πρωθυπουργός έδωσε εβδομαδιαία άδεια (13 με 19 Αυγούστου) στα κυβερνητικά στελέχη. Πλην απροόπτου βεβαίως, γιατί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο σχεδιασμός μίας εβδομάδας δείχνει μακροχρόνιος.

Ενας μήνας όσο και αν είναι διαφορετικός και ιδιαίτερος σε σχέση με τους υπόλοιπους έντεκα, είναι αυτή την εποχή τρομερά μεγάλο χρονικό διάστημα για τα δεδομένα και τις ταχύτητες του συμπυκνωμένου πολιτικού χρόνου που διανύουμε.

Τα εμφανή μέτωπα για την κυβέρνηση αυτή την ώρα είναι αρκετά. Ορισμένα από αυτά είναι και τα εξής:

Διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Η εντολή του προς τους υπουργούς είναι σαφής και θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή να έχουν ολοκληρώσει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και να έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων, έτσι ώστε να αποφευχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου τα πολυσυζητημένα «οριζόντια μέτρα».

Κοινωνική ειρήνη. Με δηλωμένη την πρόθεση των εκπαιδευτικών να μην ανοίξουν τα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου εξαιτίας της διαθεσιμότητας χιλιάδων συναδέλφων τους, οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου θα είναι μέρες αγωνίας για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και γονείς. Αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ θα είναι η πρώτη φορά που μια σχολική χρόνια ξεκινάει με τόσο ανώμαλο τρόπο.

Εσοδα. Πρόκειται για το θέμα που αποτελεί το μόνιμο «βραχνά» της κυβέρνησης. Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται απολύτως καθησυχαστικό, καθώς θεωρεί ότι τα όποια προβλήματα μέχρι στιγμής στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων θα ξεπεραστούν και πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι.

Το βασικό, όμως, για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να υπάρξουν ακόμη και μέσα στον Αύγουστο δείγματα, ότι η διαδικασία προχωρεί ομαλά, κάτι που εάν συμβεί, από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ροή πληρωμής των φόρων.

Φοροδιαφυγή. Η μόλις προχθεσινή εγκύκλιος προς τους εφόρους, του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με την οποία «πολιτικοί προστατεύουν επώνυμους φοροφυγάδες!!!» αποδεικνύει ότι πλέον το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο και οι πιέσεις των εταίρων για ίαση -έστω και μερική- της κακοφορμισμένης πληγής της φοροδιαφυγής δε δέχονται ούτε μέρα αναβολή.

Φ.Π.Α. στην εστίαση. Αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ένα προσωπικό στοίχημα που έχει βάλει ο πρωθυπουργός και ο Αύγουστος θα κρίνει εάν αυτό το μέτρο πέτυχε ή όχι.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία να προχωρήσουν από την 1η του μηνός σε ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσοι κόβουν αποδείξεις και πόσοι έχουν «ρίξει» πραγματικά τις τιμές.

Η τουριστική κίνηση. Η παγωμένη -παρά τον καύσωνα- πραγματική οικονομία έχει ποντάρει πολλά αυτή την κρίσιμη χρονιά στον εισερχόμενο τουρισμό. Το στοίχημα των 17 εκατομμυρίων τουριστών μαζί με τα έσοδα που θα φέρει παραμένει ακόμη ανοικτό και δεν έχει κριθεί. Ο Αύγουστος θα δείξει αν θα επιτευχθεί και αυτός ο στόχος.

Ιδιωτικοποιήσεις. Σειρά έχουν πάρει δύο μεγάλες εταιρείες του Δημοσίου: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η προετοιμασία για τη ΔΕΗ. Μέσα στο καλοκαίρι επίσης θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση το εάν και πότε θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Ξένες επενδύσεις. Όσο και να ιδιωτικοποιηθούν οι εταιρείες του δημοσίου, αν δεν πέσει φρέσκο χρήμα στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με ξένα κεφάλαια που θα κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις, τόσο η υπόθεση της ανάπτυξης θα απομακρύνεται.

Η μάστιγα της ανεργίας. Μπορεί τα μακροοικονομικά μεγέθη να βελτιώνονται συνεχώς για την Ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχει όμως διάχυση θετικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία. Όσο και να βελτιώνεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αν δεν μειωθεί η ανεργία θα παραμένει μέγεθος ξένο και αδιάφορο για την κοινωνία. Ένα μεγάλο μέρος της νεανικής ανεργίας αυτή την εποχή έχει βρει προσωρινή απασχόληση στα τουριστικά επαγγέλματα. Οι νέοι όμως που σήμερα κάνουν τους σερβιτόρους στα παραθαλάσσια, το Σεπτέμβριο θα αντιμετωπίζουν και πάλι το φάσμα του αποκλεισμού και της ανεργίας. Αν δεν τρέξουν άμεσα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας για νέους, τότε το φθινόπωρο μαζί με άλλες κοινωνικές ομάδες θα αποτελέσουν την κρίσιμη εύφλεκτη ύλη της κοινωνικής έκρηξης.

Φόρος πετρελαίου. Όσο και αν θεωρείται παράκαιρο, ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν πάρει εντολή να επεξεργαστούν το θέμα. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί γνωρίζουν ότι φέτος χειμώνας δε βγαίνει με τις περσινές τιμές για θέρμανση. Ευχόμαστε να βρουν τη λύση.

Πράγματι. Δεν είναι λίγες οι κρίσιμες εκκρεμότητες του μήνα Αύγουστου. Αν αυτές δε διευθετηθούν και δεν προωθηθεί έστω εν μέρει η επίλυσή τους, τότε και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου