Αστυνομία έχουμε Η δημόσια ασφάλεια είναι που μας λείπει

αστυνομία-έχουμε-η-δημόσια-ασφάλεια-ε-720402

Γράφει ο Χρήστος Μπουκώρος

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η νομοθετική πρωτοβουλία για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας.

Το σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων προβλέπει:

• Καταργούνται 6.700 κενών οργανικών θέσεων αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων, αλλά ταυτόχρονα ανασυγκροτείται το Αρχηγείο του Σώματος και καθορίζονται εκ νέου οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών, οι οποίες θα ανασυγκροτηθούν.

• Συγκροτείται μια νέα ευέλικτη Ασφάλεια και μειώνονται τα ιεραρχικά επίπεδα ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία λήψης, διαβίβασης και υλοποίησης των εντολών και να βελτιωθεί ο βαθμός αντίδρασης της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι στο έγκλημα.

• Προωθείται η συνεργασία με τους ΟΤΑ μέσω μνημονίων συνεργασίας σε θέματα αστυνόμευσης και εξυπηρέτησης πολιτών και της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

• Συγκροτείται η αυτοτελής κεντρική Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας.

• Δημιουργείται ειδικός Κλάδος Αλλοδαπών & Μετανάστευσης με αντικείμενο το συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των αρμοδίων για το χειρισμό των θεμάτων αυτών Υπηρεσιών.

• Αναβαθμίζεται η Αστυνομική Ακαδημία, καθώς καθίσταται ΝΠΔΔ και αποκτά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, εποπτευόμενη από τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, μέσω του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Λογικά είναι όλα αυτά που περιλαμβάνονται στο δημόσιο διάλογο για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Απλά θα θέλαμε να προσθέσουμε και ορισμένα ακόμη κρίσιμα κατά την άποψή μας.

1) Υπάρχει κάποιος τρόπος με μετατάξεις ή προσλήψεις να καλυφθούν τα πάνω από 100 οργανικά κενά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας;

2) Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος από την ηγεσία πως μπορεί ένα και μόνο περιπολικό από τις Μηλιές να καλύπτει επιχειρησιακά την περιοχή νοτίως μέχρι το Τρίκερι και ανατολικά μέχρι την Ζαγορά; Ακόμη και πύραυλος να ήταν δύσκολα θα προλάβαινε όλες τις περιπτώσεις και όλες τις κλήσεις των αγωνιούντων πολιτών.

3) Πως μπορεί ολόκληρα κεφαλοχώρια, σχεδόν κωμοπόλεις, όπως η Αγχίαλος, τα Λεχώνια, η Αργαλαστή, ο Πτελεός και άλλες πολλές περιοχές να μη διαθέτουν όχι αστυνομικό σταθμό, αλλά ούτε καν αστυνομικό πηλήκιο;

4) Μέχρι πότε μάχιμοι αστυνομικοί θα απασχολούνται ως ορντινάντσες υψηλών αλλά και… κατά φαντασία υψηλών προσώπων;

5) Θα συνεχίσουν για πολλά ακόμη χρόνια οι αστυνομικοί να είναι υπάλληλοι των ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών (ΠΑΕ) ενώ πληρώνονται το γλίσχρο μισθό τους από τους πένητες Έλληνες φορολογούμενους;

6) Θα συνεχίσουν να οπλοφορούν ελλιπώς εκπαιδευμένοι αστυνομικοί που επιβαίνουν σε περιπολικά, τα οποία μένουν στο δρόμο και να φέρουν αλεξίσφαιρα γιλέκα των οποίων η ημερομηνία έχει λήξει;

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλά ακόμη στη δημόσια διαβούλευση, αλλά επειδή δεν είναι τόσο βαρύγδουπα, όπως αυτά που εξ αρχής έθεσαν οι αρμόδιοι, δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη ότι θα συμπεριληφθούν σε κανένα δημόσιο διάλογο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου