Χρήστος Μπουκώρος: Η Κυριακή των… μνημονίων

χρήστος-μπουκώρος-η-κυριακή-των-μνη-720524

Αφού ξεπεράστηκαν τα θρησκευτικής φύσεως ζητήματα με την προσθήκη για άνοιγμα των καταστημάτων μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά. Παρά τη χθεσινή υπερψήφιση από το θερινό τμήμα της Βουλής του άρθρου 16 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, σύγκρουση δείχνει αναπόφευκτη.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι δεν διακατέχονται από κανενός είδους δογματισμό για το συγκεκριμένο ζήτημα, το θεωρούν όμως μία από τους παραμέτρους αναθέρμανσης της οικονομίας και γι’ αυτό επιμένουν.

Από την άλλη πλευρά η ομόθυμη αντίδραση εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων, εργοδοτών και εργαζομένων από κοινού δηλαδή, δημιουργούν ένα ακόμη μέτωπο ρήξης με την κυβέρνηση, μετά από τα τόσα που παραμένουν ανοικτά, με τις αποφάσεις και τα νομοθετήματα του τελευταίου καιρού. Βεβαίως αλλαγές χωρίς ρήξεις δεν γίνονται. Αν θα αποδειχθούν θετικές ή όχι οι επερχόμενες αλλαγές δεν μπορεί να είναι γνωστό εκ των προτέρων.

Η κυβέρνηση ως βασικό επιχείρημα προβάλει την αύξηση της κίνησης, την εξυπηρέτηση των τουριστών και των εργαζομένων που δεν ευκαιρούν τις εργάσιμες μέρες να κάνουν τις αγορές τους. Επίσης υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνήθεια πολλών οικονομικά ανεπτυγμένων αγορών άλλων χωρών.

Οι άνθρωποι της αγοράς και κυρίως οι μικρομεσαίοι αντιτείνουν ότι η επταήμερη λειτουργία θα τους εξαντλήσει οικονομικά και στο τέλος θα κλείσουν για να επιβιώσουν οι πολυεθνικές αλυσίδες και μόνο, παρά την πρόβλεψη να ανοίγουν καταστήματα εμβαδού μόνο έως 250 τ.μ., αφού όπως λένε αυτό θα προσβληθεί δικαστικά και στο τέλος θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα.

Οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι από την πλευρά τους βάσιμα φοβούνται ότι οι διευθετήσεις του ωραρίου τους θα αποβούν εις βάρος τους.

Πέρα απ’ όλα τα προηγούμενα , αλλά και άλλα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν τις τελευταίες μέρες, είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια αλλαγή πρωτόγνωρη, για ένα μέτρο το οποίο είναι καινούργιο και δεν το έχουμε ξαναζήσει.

Ούτε η κυβέρνηση μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα αναθερμάνει την οικονομία, ούτε οι έμποροι μπορούν να ισχυριστούν ότι θα τους καταστρέψει. Πρέπει να το δούμε στην πράξη για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Ως εκ τούτου, θα ήταν σοφότερο το μέτρο να έχει και ένα δοκιμαστικό χαρακτήρα μέχρι το τέλος του χρόνου κατά τα πρότυπα της μείωσης του Φ.Π.Α. στην εστίαση.

Η πρόβλεψη για αποφασιστικό ρόλο των αντιπεριφερειαρχών που γνωρίζουν τις ανάγκες της κάθε τοπικής αγοράς, κινείται στη σωστή κατεύθυνση για ευνόητους λόγους.

Οτι και αν γίνει πάντως είναι ακόμη ένα μεγάλο ζήτημα που αποδεικνύει ότι σε τούτη τη χώρα ο διάλογος, η συνεννόηση, η συνεργασία, είναι έννοιες ξένες με το δημόσιο βίο. Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης από κάθε και προς κάθε κατεύθυνση.

Μένει να δούμε πως θα κλείσει το νέο καυτό μέτωπο που μας προέκυψε στην καρδιά του θέρους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου