Χρήστος Μπουκώρος: Τελικά είναι εύκολο να σπάζεις αυγά…

Τελευταία ενημέρωση: 2013-07-12, 11:30:48
Χρήστος Μπουκώρος: Τελικά είναι εύκολο να σπάζεις αυγά…

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και μετά από πολύ κράξιμο, αποσύρθηκε η  διάταξη - πρόκληση, που άφηνε  εκτός κινητικότητας εκείνους τους υπαλλήλους που είναι αποσπασμένοι στα υπουργεία! Επίσης, με την κατάπτυστη διάταξη  έμεναν στο απυρόβλητο και  οι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία! Ευτυχώς αποσύρθηκε. 


Δυστυχώς οι δομικές αλλαγές που επιχειρούνται με οριζόντιες διοικητικές περικοπές χάνουν το ηθικό πλεονέκτημα με τέτοιου είδους διατάξεις. Πως θα πεισθεί ο απολυμένος δημοτικός υπάλληλος ότι χάνει τη δουλειά του για τη σωτηρία της χώρας όταν κάποιοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν -ακόμη και τώρα διάολε- την κομματική και τη ρουσφετολογική θαλπωρή, έστω και ως πρόθεση που δεν πέρασε λόγω κατακραυγής.

Συνεχίζουν ακόμη και την τελευταία τριετία να προσλαμβάνονται, ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες υπουργών και βουλευτών, ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες οργανισμών, μέλη διοικητικών συμβουλίων υπερχρεωμένων οργανισμών και οργανισμών του δημοσίου, νομικοί σύμβουλοι, επικοινωνιακοί σύμβουλοι και πλήθος άλλων πιθανών και απίθανων ειδικοτήτων, παχυλά αμειβόμενων συνεργατών και υπαλλήλων με θολές τις περισσότερες φορές σχέσεις εργασίας.  Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων συνεχίζουν να  προσλαμβάνουν συνεργάτες καινούργιους λες και δεν διαθέτει η Βουλή ή ευρύτερα το δημόσιο χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους όλων των αποχρώσεων που μπορούν να αναλάβουν τη γραμματειακή υποστήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων!

Αν πραγματικά υπήρχε η πρόθεση και η αποφασιστικότητα να εκσυγχρονιστεί το δημόσιο την τελευταία τριετία στη χώρα δε θα είχε οριστεί κανένας Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας, κανένα μέλος διοικητικού συμβουλίου, κανένας ειδικός, μετακλητός  ή επιστημονικός συνεργάτης βουλευτή, υπουργού ή οργανισμού, εκτός των όσων υπηρετούν ήδη στο δημόσιο, πράγμα που συμβαίνει μόνο εν μέρει όχι σε ολόκληρη την έκταση στελέχωσης του δημοσίου και του συνόλου των κομματικών - δοτών θέσεων.

Εξ όσων γνωρίζουμε, το Ελληνικό δημόσιο διαθέτει σήμερα καμιά 5.000αριά χιλιάδες υπαλλήλους και στελέχη. Από απόφοιτους δημοτικού έως κατόχους πολλών πτυχίων και διδακτορικών (γνήσιων και πλαστών), καθηγητές πανεπιστημίου, μάνατζερ, δικαστικούς λειτουργούς, λαμπρούς οικονομολόγους και ότι σε γενικές γραμμές διαθέτει ότι ακριβώς και ο ιδιωτικός τομέας μόνο που εργάζονται με διαφορετικούς ρυθμούς.

Επίσης είναι γνωστό ότι το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει Νεοδημοκράτες, Πασόκους, Συριζαίους, Κομουνιστές και όλων των άλλων πολιτικών αποχρώσεων ακόμη και στελέχη της ΔΗΜΑΡ που όπως πάντα πιστεύουν ότι τοποθετήθηκαν αντικειμενικά! Μάλιστα στο δημόσιο υπάλληλοι και στελέχη είναι  οργανωμένοι στις αντίστοιχες παρατάξεις έτσι για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και να μην υπάρχει περιθώριο παρεξηγήσεων.

Ενας απλός λογαριασμός μας δείχνει ότι για τη στελέχωση του κράτους μετά από κάθε κυβερνητική αλλαγή χρειάζονται περίπου τέσσερις χιλιάδες στελέχη. Άλλοι τόσοι είναι οι συνεργάτες, οι ειδικοί επιστήμονες, οι μετακλητοί, οι σύμβουλοι και χίλιες δυο ακόμη ειδικότητες από μπιστικούς, παρατρεχάμενους και μανδαρίνους. Δηλαδή όλοι κι’ όλοι, μετριοπαθώς υπολογισμένοι, πάνω από 8.000 νοματαίοι, συνήθως παχυλά αμειβόμενοι ακόμη και τώρα την εποχή των ισχνών -αν όχι νεκρών- αγελάδων.

Η πρόταση είναι απλή και μπορεί να ισχύσει για τα δύο - τρία επόμενα χρόνια της κρίσης με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες ανώτατες, κρίσιμες και απολύτως εξειδικευμένες θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Ας αντλήσουν όλους τους αναγκαίους από τον δημόσιο τομέα που διαθέτει ανθρώπους όλης της κλίμακας προσόντων και όλων των αποχρώσεων. Το κέρδος θα είναι πολλαπλό.

Οι περισσευούμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρουν αντικείμενο και δεν θα χρειαστεί η διαθεσιμότητα και η απόλυση. Εννοείται ότι επίορκοι και λαθροεισακτέοι θα απολυθούν.  Οι συνταξιούχοι αυτών των δύο - τριών ετών θα καλύψουν το χάντικαπ της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων. Θα εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι από τους διορισμένους της εξουσίας. Δεν θα αυξηθεί περαιτέρω η ανεργία. Θα πάψει η κοινωνική ένταση κ.α.

Βεβαίως υπάρχει το πολιτικό κόστος της προσωρινής απομάκρυνσης των εκλεκτών των κομμάτων. Ίσως είναι αργά για τέτοιες σκέψεις αφού τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους. Έτσι είναι  όμως. Όταν δεν τρέχει το μυαλό τρέχουν τα πόδια…       

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
2
=