Χρήστος Μπουκώρος: Η διαμάχη Λούλη-Μητρόπολης

χρήστος-μπουκώρος-η-διαμάχη-λούλη-μητ-723417

Έκπληκτο το αναγνωστικό κοινό της Μαγνησίας και όλης της χώρας, μετά το Κυριακάτικο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και όσα ακολούθησαν στη συνέχεια από την εφημερίδα, αλλά και πλήθος άλλων μέσων ενημέρωσης, παρακολουθεί τη σφοδρότατη σύγκρουση του Βολιώτη αλευροβιομηχάνου Κώστα Λούλη με τη Μητρόπολη Δημητριάδος, εξαιτίας της διαχείρισης δωρεάς του βιομηχάνου εις μνήμην της μητέρας του.

Για την ακρίβεια δεν πρόκειται για σύγκρουση, αφού η Μητρόπολη εξέδωσε μία και μόνη ανακοίνωση εξαιρετικά ήπιων τόνων. Στην ουσία το τελευταίο τριήμερο καταγράφονται οι πρωτοφανούς περιεχομένου για τα τοπικά δεδομένα καταγγελίες του κ. Λούλη.

Ο κ. Λούλης κατηγορεί ουσιαστικά την ηγεσία της τοπικής εκκλησίας για όλα τα «αμαρτήματα» που πλήττουν χρόνια τώρα και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Πλαστογραφίες, οικειοποίηση χρημάτων, ασύστολα ψεύδη, έργα φαντάσματα, κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αδιαφάνεια, ατελείωτη κοροϊδία και πλείστα άλλα.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες απ’ όλες τις καταγγελίες θα αποδειχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης το δρόμο της οποίας δείχνει να παίρνει η υπόθεση. Δεν αμφισβητούμε τις καταγγελίες, δεν είμαστε άλλωστε οι αρμόδιοι, αλλά δεν έχουμε ακούσει πλήρως και τις θέσεις του Μητροπολίτη αναλυτικά για το ζήτημα. Η ανακοίνωση της Μητρόπολης υπήρξε γενικόλογη, σχεδόν τυπική. Βεβαίως διαχρονικά η εκκλησία δεν μας έχει συνηθίσει σε ευθείες αντιπαραθέσεις.

Το βέβαιο είναι ότι οι καταγγελίες όσο «σέρνονται» προκαλούν πλήγμα τόσο στο προφίλ του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου όσο και στο κύρος της τοπικής εκκλησίας, και αυτό όχι αποκλειστικά εξαιτίας του περιεχομένού τους, αλλά και λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων του καταγγέλλοντος. Ως γνωστόν ο Κώστας Λούλης εκτός από κορυφαίος τοπικός επιχειρηματίας και εκ των ισχυρότερων της χώρας, υπήρξε διοικητής του Αγίου Όρους και άνθρωπος που φρόντιζε να παραλληλίζει πάντα την επιχειρηματική του πορεία με ένα είδος συμπόρευσης με την εκκλησία. Είναι γνωστό ότι σε καμία από τις βιομηχανικές μονάδες που ίδρυσε στην Ελλάδα και στα βαλκάνια δεν απουσίαζε και το ανάλογο εκκλησίασμα, μικρότερο ή μεγαλύτερο. Όπως επίσης είναι γνωστές οι στενότατες σχέσεις που είχε αναπτύξει με τον μακαριστό Χριστόδουλο και με πλήθος άλλων ιεραρχών και μοναχών. Η σκήτη της Αγίας Άννας στο Περιβόλι της Παναγιάς είναι αψευδής μάρτυρας των στενότατων σχέσεων του επιχειρηματία με ολόκληρο το φάσμα της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και όχι μόνο. Κατά συνέπεια τα καταγγελλόμενα αποκτούν ξεχωριστό βάρος.

Από την άλλη πλευρά, ουδείς μπορεί να αμφιβάλει ότι και η τοπική εκκλησία είναι ζωντανός οργανισμός και ως τέτοιος εκ των πραγμάτων δεν διαθέτει τη δυνατότητα να αποφύγει τα λάθη και να εκμηδενίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες στη συγκεκριμένη, αλλά και σε πολλές άλλες υποθέσεις. Όπως προείπαμε η δικαιοσύνη θα αποφανθεί, πλην όμως ο Μητροπολίτης ίσως θα ήταν χρήσιμο να δώσει -κυρίως προς το ποίμνιο- αναλυτικότερες απαντήσεις στον πρέποντα χρόνο, ώστε οι εντυπώσεις των καταγγελιών να μη γίνουν σαράκι για τους πιστούς της μητροπολιτικής περιφέρειάς μας.

Τέλος, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να διαταράξει το τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελεί αυτή την πέτρινη εποχή η τοπική εκκλησία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι καθημερινά διανέμει 2.600 μερίδες φαγητού σε άπορους και ανήμπορους, οι οποίες φυσικά προέρχονται από δωρεές όμοιες με αυτές του κυρίου Λούλη αλλά είναι βέβαιο ότι πιάνουν τόπο. Το βλέπουμε καθημερινά μπροστά στα μάτια μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου