Χρήστος Μπουκώρος: Αργά ή γρήγορα οι κάλπες έρχονται

χρήστος-μπουκώρος-αργά-ή-γρήγορα-οι-κά-725546

Οσο το αντικείμενο της κυβέρνησης ήταν η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και οι δανειακές της ανάγκες, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ποιούσαν την ανάγκη φιλότιμο και έβρισκαν κοινό τόπο. Τώρα που η κυβερνητική πολιτική είναι αναγκαίο εκτός από τα καθαρά οικονομικά χαρακτηριστικά να αποκτήσει και χροιά διαρθρωτικών αλλαγών και παρέμβαση στην καθημερινότητα, οι διαφορετικές αντιλήψεις έρχονται στην επιφάνεια. Αφορμή το ζήτημα αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ. Ακόμη και μετά την απόφαση του ΣτΕ η Νέα Δημοκρατία επιμένει να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας , ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να επαναλειτουργήσει κανονικά με το σύνολο του προσωπικού. Χάσμα απόψεων!

Χαρακτηριστικά έγραφε χθες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ ο αρθρογράφος Άρης Ραβανός: « Το γυαλί έχει ραγίσει και η σχέση τους είναι οριακή, ανεξάρτητα από το εάν η τρικομματική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζεται από τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε ότι το χάσμα έχει μεγαλώσει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Μετά από ένα χρόνο αναγκαστικής πολιτικής συγκατοίκησης και οι τρεις διαπίστωσαν στην τρίωρη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η κυριαρχία της καχυποψίας είναι εμφανής και αποτυπώθηκε και πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι στιγμές έντασης μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και του προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη ήταν αρκετές.

Εξάλλου, η σχέση τους έχει δηλητηριαστεί αρκετά, μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Από τον ιδιαίτερα αυστηρό τόνο στις δηλώσεις των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, ενισχύθηκε η πληροφορία περί ύπαρξης μεγάλης πλέον απόστασης που τους χωρίζει.

Η υπόθεση του λουκέτου στην ΕΡΤ ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία από εδώ και πέρα της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ηδη, η διχογνωμία που υπάρχει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, για το πώς διαβάζει κανείς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ενδεικτική της κατάστασης που υπάρχει στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Σημείο σύγκλισης δεν διαφαίνεται και το αδιέξοδο συνεχίζει να υφίσταται, αφού προς το παρόν γίνεται διαφορετική νομική ερμηνεία από τις τρεις πλευρές…».

Οπως δείχνουν τα πράγματα στους κόλπους της σημερινής κυβέρνησης και ειδικότερα στα κόμματα που στηρίζουν, υπάρχουν δυνάμεις που στο δίλλημα σταθερότητα ή εκλογές τάσσονται με το ενδεχόμενο της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Η ιστορία θα δείξει αν η επιλογή τους αυτή είναι σωστή. Πάντως επειδή δεν είναι ιστορικοί αλλά πολιτικοί πρέπει να προβλέπουν και όχι να καταγράφουν. Διότι στην καταγραφή μπορεί να καταγράψουν αποκλειστικά και μόνο ζημιές. Όχι για τους ίδιους. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Αλλά για τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση με βάση τα χθεσινοβραδινά δεδομένα η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών μπορεί να είναι υπόθεση λίγων ημερών έως λίγων μηνών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου