Χρήστος Μπουκώρος: Ο Φ.Π.Α. και η διαμόρφωση τιμών

χρήστος-μπουκώρος-ο-φ-π-α-και-η-διαμόρφ-772135

Η μείωση του Φ.Π.Α. όχι μόνο στην εστίαση αλλά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά αποτελεί και έναν ισχυρό συμβολισμό που θα σηματοδοτήσει την στροφή της Ελληνικής οικονομίας σε δρόμους θετικότερους και παραγωγικότερους. Και ενώ τα προηγούμενα αποτελούν κοινή παραδοχή όλων των λογικών ανθρώπων και επιπλέον η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πείσει την τρόικα για την άμεση αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου από τον Ιούνιο κιόλας, ορισμένοι βάλθηκαν να το τινάξουν στον αέρα πριν καν εφαρμοστεί.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις χθες, ο εκπρόσωπος των εστιατόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καβαθάς θεώρησε φρόνιμο να κάνει την εξής δήλωση: «Ακόμη και αν μειωθεί ο Φ.Π.Α. δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αντίστοιχη μείωση των τιμών στην εστίαση!!!» Πραγματικά δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς το νόημα μιας τέτοιας δήλωσης στο πλαίσιο ενός αγορανομικού καθεστώτος απολύτως ελεύθερης διατίμησης τιμών. Τι θέλουμε να πούμε; Ότι ο συγκεκριμένος κύριος προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στην οικονομία αφού τορπιλίζει το σοβαρότερο επιχείρημα της κυβέρνησης προς την τρόικα για τη μείωση του Φ.Π.Α. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον ιδιοκτήτη ταβέρνας να πουλάει σε συγκεκριμένη τιμή την μπριζόλα ή την χωριάτική σαλάτα. Αυτό το γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά. Η κυβέρνηση διατύπωσε το αίτημα της μείωσης με την επιχειρηματολογία ότι όσο λιγότερες είναι οι επιβαρύνσεις στα προϊόντα και στις υπηρεσίες, τόσο πιθανότερο είναι να συμπιεστούν οι τιμές. Ένα επιχείρημα το οποίο σχεδόν έγινε αποδεκτό από την τρόικα αλλά όχι από αυτούς που… καίγονται για τη μείωση του Φ.Π.Α. Αναμφίβολα παράξενο αν όχι ύποπτο.

Το αν θα μειωθούν ή όχι οι τιμές στα εστιατόρια είναι ένα θέμα σχετικό. Αν κάποιος εστιάτορας με την ποιότητα των υπηρεσιών και τις τιμές που προσφέρει σήμερα δεν έχει πελατολόγιο έχει δύο δρόμους: Πρώτον τη μείωση τιμών και δεύτερον το… λουκέτο. Αυτό λέει η λογική της αγοράς. Στην αντίθετη περίπτωση, αυτός που έχει δουλειά και είναι ικανοποιημένος με τις σημερινές τιμές γιατί να τις μειώσει;

Ας μην κρυβόμαστε άλλο. Το θέμα με τον Φ.Π.Α. δεν είναι οι τιμές αλλά αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση και όλους του φορολογουμένους, κυριολεκτικά όλους. Το θέμα είναι να μειωθεί ο Φ.Π.Α για να κόβονται όλες μα όλες οι αποδείξεις! Αυτό είναι το θέμα διότι σήμερα οι επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι η αύξηση του Φ.Π.Α αποροφήθηκε από τους ίδιους και δεν πέρασε στις τιμές γι’ αυτό και δεν μπορούν να μειωθούν οι τιμές με την αντίστοιχη μείωση που αναμένεται. Βεβαίως τα στοιχεία δείχνουν και οι ειλικρινείς επιχειρηματίες παραδέχονται ότι με τον Φ.Π.Α. 23% ένα μεγάλο μέρος των αποδείξεων δεν κόβεται!

Μπορεί λοιπόν ο κ. Καβαθάς να εγγυηθεί ότι αν ο Φ.Π.Α πέσει στο 13% οι συνάδελφοι του θα κόβουν όλες τις αποδείξεις; Μια τέτοια δέσμευση θα ήταν προσφορά στον κλάδο του και στην οικονομία.

Ευτυχώς η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αντιλαμβανόμενη ότι το μέτρο μπορεί να καεί πριν καν εφαρμοστεί, μίλησε για «αυτονόητη αντίστοιχη μείωση των τιμών». Ελπίζουμε να το έσωσε. Λες και θα γυρνάει ο Τόμσεν στις ταβέρνες για να τσεκάρει πόσο πουλούσαν την μακαρονάδα πριν και μετά τη μείωση του Φ.Π.Α. Αστεία πράγματα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου