Χρήστος Μπουκώρος: Είναι δικαιολογημένη η αισιοδοξία;

Τελευταία ενημέρωση: 2013-05-24, 12:00:40
Χρήστος Μπουκώρος: Είναι δικαιολογημένη η αισιοδοξία;

Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική αντιπαράθεση εστιάζεται στο αν η χώρα βρίσκεται σε θετική πορεία για την έξοδο από την κρίση ή απλά πρόκειται για μια επικοινωνιακή κυβερνητική προπαγάνδα εξωραϊσμού πραγμάτων. Είναι γνωστό και παραδεκτό από τους ειδικούς ότι η Alpha Bank διαθέτει μια πολύ καλή ομάδα αναλυτών που στο παρελθόν έχει προβεί σε σωστές εκτιμήσεις. Μόλις χθες οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank υποστήριξαν ευθέως πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από την κρίση και ήδη η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Παράλληλα υπογραμμίζουν με έμφαση πως καθημερινά διαψεύδονται τα σενάρια καταστροφής που οδήγησαν την χώρα στην μεγάλη ύφεση του 2011 και 2012.

Πιο συγκεκριμένα στο χθεσινό οικονομικό δελτίο που δημοσιοποιήθηκε επισημαίνεται ότι «γίνεται τώρα πιο εμφανές ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά μείωσης των εισοδημάτων» και ότι «η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση ισχυρότερη, με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες να αντιμετωπίζονται σε μονιμότερη βάση και τις διαρθρωτικές αλλαγές να διαμορφώνουν σταδιακά συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, στηριζόμενες αυτή τη φορά στην εγχώρια αποταμίευση και παραγωγικότητα».

«Το 2013, η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα εμφανίσει δίδυμα πλεονάσματα, τόσο στο πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης όσο και στο εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η συνεπαγόμενη αλλαγή πορείας της χώρας, γίνονται τώρα πολύ ευδιάκριτα τόσο από τη μεγάλη επιτυχία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα και στο Αζερμπαϊτζάν, όσον αφορά την προσπάθεια για προώθηση της αποτελεσματικής υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και για την προσέλκυση Ξένων ’Αμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και από σειρά ενθαρρυντικών εξελίξεων σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται στην ανάλυση της τράπεζας.

Στην οικονομική ανάλυση της τράπεζας γίνεται αναφορά στις ενθαρρυντικές αυτές εξελίξεις στις οποίες σύμφωνα με την Alpha Bank, προκύπτουν από τους ακόλουθους παράγοντες:

«Από την πολύ μεγάλη συμμετοχή σε προγράμματα ενίσχυσης των επενδύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ.

Από την διαφαινόμενη τώρα προοπτική έγκαιρης ανάκαμψης των επενδύσεων στη Βιομηχανία, μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης σχετικής έρευνας του ΙΟΒΕ.

Από τις ενθαρρυντικές εξελίξεις που σημειώνονται στην αγορά εργασίας, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας καθώς και από τις εξαιρετικά ευνοϊκές εξελίξεις στο εξωτερικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας που προοιωνίζουν νέα σημαντική θετική επίπτωση στη μεταβολή του ΑΕΠ της χώρας από τις καθαρές εξαγωγές».

Ασφαλώς σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία πολλές φορές δεν αρκούν οι προσπάθειες μιας χώρας όταν η οικονομία της είναι εκτεθειμένη στις διεθνείς εξελίξεις. Για παράδειγμα, η χθεσινή Γιαπωνέζικη γρίπη των χρηματιστηρίων είναι δυνατόν να προκαλέσει ανατροπή των δεδομένων. Έχει ωστόσο ενδιαφέρον το επόμενο τρίμηνο να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί η ομάδα αναλυτών της Ελληνικής τράπεζας ή όσοι υποστηρίζουν ότι οδηγούμαστε στο γκρεμό…
Σχόλια
ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ
Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΛΕΓΕΙ "ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ". ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΕΙΚΟΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ.ΕΞ ΑΛΛΟΥ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ; ΖΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΦΟΥ ΜΟΛΙΣ ΧΘΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΑΔΑΜΑΣΤΟ ΤΕΡΑΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΟΥΝ;
Ντ.Κολοβού - 2013-05-24 15:57:42
Αποστολή σχολίου
2
+
8
=