Χρήστος Μπουκώρος: Πληρώνουμε τον πόλεμο κυριαρχίας;

χρήστος-μπουκώρος-πληρώνουμε-τον-πόλ-774723

Από διάφορες πηγές του διαδικτύου το τελευταίο διήμερο αλιεύσαμε ορισμένα στοιχεία τα οποία στα Ελληνικά καφενεία συζητήθηκαν έντονα τα τρία τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα:

Στο ρόλο των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου καθώς και στην επιδιωκόμενη πρόσβαση στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, αναφέρεται ο Γερμανός χρηματιστής, Ντιρκ Μίλερ στο βιβλίο του, όπου διακρίνει ένα πεδίο σύγκρουσης αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στην κρίση του ευρώ.
Ο Ντιρκ Μίλερ διακρίνει στην κρίση του ευρώ σύγκρουση αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Κάνει λόγο για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο γνωστός χρηματιστής θεμελιώνει την άποψή του επικαλούμενος το γεγονός ότι από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας το ευρώ απειλούσε την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου, το οποίο αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, κυρίως εξαιτίας της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ.

«Γνωρίζοντας τη ζωτική σημασία που έχει για τις ΗΠΑ να παραμείνει το δολάριο παγκόσμιο νόμισμα, τίθεται το ερώτημα: τι είναι πιο ρεαλιστικό, vα παρακολουθεί άπρακτη η Αμερική τη διαδικασία διαδοχής του δολαρίου από το ευρώ στην παγκόσμια οικονομία ή να κάνει κάτι για να την αποτρέψει; Η απάντηση είναι εύκολο να δοθεί. Ωστόσο τα προβλήματα του ευρώ οφείλονται στο ίδιο. Πρόκειται για μια ελαττωματική κατασκευή εξαρχής. Για περίπου 10 χρόνια όμως λειτουργούσε, απλά προκαλούσε ενίοτε κάποιες εντάσεις. Το γεγονός ότι αυτές οι εντάσεις οδηγήθηκαν σε έκρηξη, οφείλεται σε στοχευμένες επιθέσεις, από τους οίκους αξιολόγησης, σε στοχευμένες αναλύσεις από άλλα ινστιτούτα αλλά και σε νομισματικές επιθέσεις. Αυτό το είδαμε ιδιαίτερα μετά το 2008. Το 2010 κορυφώθηκαν οι επιθέσεις και τότε ήταν η Ελλάδα, η χώρα κλειδί. Η Ελλάδα ήταν η χώρα, με την οποία μπορούσαν να ανατινάξουν το ευρώ», γράφει στο βιβλίο του ο γερμανός μπρόκερ.

Η Ελλάδα ήταν η αχίλλειος πτέρνα του ευρώ, εξηγεί ο Ντιρκ Μίλερ, προσθέτοντας ότι σε αυτό συντέλεσαν πολλοί λόγοι. «Από τη μία πλευρά υπήρχε η ανάγκη να σταματήσουν την άνοδο του ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά ήθελαν πρόσβαση στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και αυτό ήταν πάρα πολύ δύσκολο με πρωθυπουργό τον Καραμανλή, ο οποίος αντιμετώπιζε με συμπάθεια τον Πούτιν και τη Ρωσία».

Ο Γερμανός αναλυτής υποστηρίζει ότι υπήρχε στοχευμένη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας στο διάστημα 2008-2009. Αναφέρεται σε σχετική έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που πιστοποιούν ότι ήταν σε εξέλιξη σχέδιο αποσταθεροποίησης και με το οποίο ασχολείται η ελληνική δικαιοσύνη.

Ο συγγραφέας του βιβλίου θεωρεί ανεξήγητη την παθητική στάση που τήρησαν οι Ευρωπαίοι σε αυτή τη «σύγκρουση». Και αυτό ισχύει τόσο για το Παρίσι όσο και για το Βερολίνο.

Πάντως με την ανάληψη της εξουσίας από τον Παπανδρέου έγινε η έκρηξη του ελληνικού βαρελιού, υποστηρίζει ο Ντιρκ Μίλερ παραπέμποντας στην αυτοκαταγγελία για το δημοσιονομικό έλλειμμα. «Ήταν ο επί των Οικονομικών υπουργός του που 14 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κατήγγειλε στις Βρυξέλλες ότι το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο και στην ουσία έριξε την Ελλάδα στην κόψη του μαχαιριού… Αυτό ήταν που ενεργοποίησε όλους τους μηχανισμούς ενάντια στην Ελλάδα. Και όλα αυτά έγιναν με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Παπανδρέου».

Στο βιβλίο του ο Γερμανός, που θεωρείται γκουρού του χρηματιστηρίου, υιοθετεί την άποψη «ότι ο Παπανδρέου ήταν η εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ και η αποστολή του ήταν με κάθε τρόπο να επιφέρει τη ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη». Θεωρεί ανεξήγητη την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να προαναγγείλει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη: «Θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα, τι ρόλο έπαιξε ο Παπανδρέου. Για λογαριασμό ποιου έδρασε;» Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του «έκαναν ό,τι πέρναγε από το χέρι τους για να στρέψουν την Ευρώπη και την Γερμανία εναντίον τους», γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ο Μίλερ. Αυτά τα ολίγα τινά περί φραουλών…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου