Χρήστος Μπουκώρος: Καλύτερη εικόνα, καλύτερα για όλους

χρήστος-μπουκώρος-καλύτερη-εικόνα-κα-778393

Οι χθεσινές συστάσεις του πρωθυπουργού προς τους επαγγελματίες και προς το σύνολο των Ελλήνων πολιτών ενόψει της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία η Ελλάδα περιμένει περίπου 17 εκατομμύρια τουρίστες, έχουν υψηλή επικοινωνιακή αξία στο βαθμό που οι Έλληνες έχουν πειστεί, ότι ο τουρισμός αποτελεί την πιο βαριά μας βιομηχανία.

Πράγματι οι φετινές κρατήσεις δείχνουν ότι θα είναι η καλύτερη χρονιά για τον Ελληνικό τουρισμό.

Ένας απλός και χοντροκομμένος υπολογισμός σύμφωνα με τον οποίο οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα στοιχίζουν περίπου χίλια ευρώ κατά κεφαλήν μας δίνει ένα συνολικό τζίρο των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά, αν συνυπολογίσουμε ότι όλο το μνημόνιο της τριετίας 2012-2014 δεν θα αποδώσει πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Τα μεγέθη λοιπόν είναι απολύτως ξεκάθαρα. Από τον συγκεκριμένο τζίρο τα δύο έως τρία δις ευρώ με την μορφή άμεσων και έμμεσων φόρων θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία. Τα υπόλοιπα οκτώ θα πάνε στην πραγματική οικονομία αφού πρόκειται για πραγματικό και όχι για δανεικό χρήμα. Οι αριθμοί λοιπόν δείχνουν ότι πρόκειται για σπουδαία υπόθεση.

Βεβαίως τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός δεν θα έχουν καμία αξία αν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση «Ελληνικός Τουρισμός», με την ευρεία έννοια όλοι μας δηλαδή, δεν κατανοήσουμε την σπουδαιότητα της φετινής περιόδου.

Αν και φέτος καταγραφούν φαινόμενα ταξιτζήδων που υπερχρεώνουν τους τουρίστες, εστιατόρων που δεν κόβουν αποδείξεις, ξενοδόχων οι οποίοι δεν παρέχουν τις υπηρεσίες που συμφώνησαν, πολιτών που επιτίθενται σε τουρίστες με το παραμικρό, δήμων που αφήνουν τις παραλίες βρώμικες, μέσων μαζικής μεταφοράς που απεργούν την περίοδο της τουριστικής αιχμής, υπαλλήλων που δεν εξυπηρετούν τους πελάτες, η φετινή ευκαιρία θα εξανεμιστεί χωρίς να το καταλάβουμε.

Αντιθέτως, ο πολλαπλασιαστής που θα λειτουργήσει, τη φετινή περίοδο, του αυξημένου τουριστικού ρεύματος, αν εκπέμψουμε την εικόνα που μπορεί να δώσει η Ελλάδα, τις επόμενες χρονιές η αύξηση θα είναι τέτοια που σταθεί ικανή να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών αναγκών της χώρας.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό και χωρίς κανείς να είναι ειδικός ότι λίγοι πλέον είναι οι τομείς που μπορούν να δώσουν πνοή στην οικονομία μας και να μας βγάλουν από την κρίση. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο τουρισμός είναι ένας από αυτούς τους τομείς, αρκεί να το αποδείξουμε και έμπρακτα όλοι μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου