Χρήστος Μπουκώρος:Οι προτάσεις του βουλευτή Παύλου Σιούφα

χρήστος-μπουκώροςοι-προτάσεις-του-βο-780628

Δυστυχώς η πλειοψηφία των βουλευτών τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη σημερινή βουλή έχουν περιοριστεί σε ρόλο παθητικό. Εχουν συρρικνώσει τα καθήκοντά τους στην παρουσία τους σε κάθε είδους εκδηλώσεις, στην εμφάνισή τους στα μέσα ενημέρωσης έστω και αν δεν έχουν να πουν κάτι καινούργιο, στην εξυπηρέτηση της πολιτικής τους πελατείας και στην κατάθεση κοινότυπων επερωτήσεων προς τους υπουργούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εκτός του ότι δείχνουν ότι είναι προκατασκευασμένες στο ίδιο καλούπι έχουν αποδειχθεί και εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Οι βουλευτές όμως είναι μέλη του νομοθετικού σώματος και το κύριο έργο τους είναι οι παρεμβάσεις νομοθετικού περιεχομένου ενώ όλα τα υπόλοιπα όταν δεν είναι επιζήμια είναι απλά βουλευτικό πάρεργο.

Η χθεσινή πρωτοβουλία νομοθετικού περιεχομένου του νεοεκλεγέντος βουλευτή Καρδίτσας και καταξιωμένου δικηγόρου Αθηνών τις προηγούμενες δεκαετίες, Παύλου Σιούφα και άσχετα από την ουσία του περιεχομένου της κινείται στην κατεύθυνση της αναθεώρησης του ρόλου του βουλευτή και ως εκ τούτου είναι θετική.

Η παρέμβαση όπως ο ίδιος υποστήριξε στοχεύει στη βελτίωση του πολιτικού συστήματος με νομοθετικές ρυθμίσεις μεγάλης σημασίας οι οποίες δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση και μπορούν άμεσα να ψηφιστούν και να γίνουν νόμος.

Δύο άρθρα περιλαμβάνει η παρέμβαση του βουλευτή. Πρώτον, θέσπιση ασυμβίβαστου της βουλευτικής έδρας με το υπουργικό θώκο και τη θέση του υφυπουργού.

Δεύτερον, μείωση των βουλευτικών εδρών από 300 που είναι σήμερα σε 200 από την επόμενη βουλή.

Σχετικά με το πρώτο άρθρο ο κ. Σιούφας μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέπτυξε το επιχείρημα ότι δεν μπορεί το ίδιο πολιτικό πρόσωπο να είναι ελέγχων και ελεγχόμενος. Πρέπει να πάψει η μίξη και η νόθευση της ανεξαρτησίας των εξουσιών. Δεν μπορεί να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Πρέπει να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία και η διάκριση των εξουσιών. Όταν ένας βουλευτής ορίζεται υπουργός πρέπει να παραδίδει την βουλευτική έδρα στον επόμενο, είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επιχειρήματά του είναι ισχυρά. Μάλλον έχει απόλυτο δίκιο.

Θα προσθέταμε και δύο-τρία ακόμη επιχειρήματα. Ο εκάστοτε πρωθυπουργός με άλλα κριτήρια θα ορίζει υπουργούς και υφυπουργούς όταν αυτή η τοποθέτηση κοστίζει την έδρα τους. Οι σχηματισμοί και οι ανασχηματισμοί κυβερνήσεων δεν θα εξυπηρετούν ισορροπίες αλλά πραγματικές ανάγκες. Οι υπουργοί δεν θα κυβερνούν έχοντας στο μυαλό τους τις επόμενες εκλογές εφόσον ο υπουργικός θώκος για τους περισσότερους θα σημαίνει το τέλος μιας πετυχημένης καριέρας.

Μετά το τέλος ενός υπουργικού κύκλου λιγότεροι θα διεκδικούν την επανεκλογή τους ως βουλευτές γεγονός που θα συνδράμει στην αναγκαία ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Αν μάλιστα διευκρινιστούν και ορισμένα πολυσύνθετα και ακανθώδη ζητήματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η εκλογίκευση της ισχύος της βουλευτικής ασυλίας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για πρόταση εθνικά αναγκαία.

Αναφορικά με το δεύτερο άρθρο για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 φοβόμαστε ότι εμπίπτει στη συνήθεια της λαοκολακείας από πολιτικούς που δεν έχουν ευθύνες για το σημερινό κατάντημα και από πολίτες που έχουν κάκιστη εικόνα για το κοινοβούλιο. Σίγουρα η μείωση των εδρών θα επιφέρει κάποιες οικονομίες της τάξεως των 15 εκατομμυρίων ετησίως, όμως λιγότεροι βουλευτές θα εκπροσωπούν περισσότερους πολίτες και ίσως και μεγαλύτερες περιφέρειες, εκτός και να πάμε σε σύστημα μονοεδρικών περιφερειών. Πάντως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ευνοηθούν οικονομικά ισχυροί παράγοντες ή έχοντες υποστήριξη ισχυρών παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει 300 βουλευτές αλλά δεν διαθέτει Ανω και Κάτω Βουλή ή Γερουσία όπως τα περισσότερα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Είναι αλήθεια ότι αν οι περισσότεροι μοιάζουν με κάποιους σαν τους σημερινούς βουλευτές δεν χρειαζόμαστε ούτε 200! Πραγματικούς βουλευτές και 300 να έχουμε χρήσιμοι θα είναι. Πάντως η επαρκής και απρόσκοπτη εκπροσώπηση των πολιτών στις αληθινές δημοκρατίες είναι κορυφαίο ποιοτικό ζήτημα.

Εν κατακλείδι, συμφωνούμε απολύτως με την πρωτοβουλία του βουλευτή και μάλλον μόνο κατά 50% με το περιεχόμενό της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου