Χρήστος Μπουκώρος: Ενας ακόμη μύθος καταρρίπτεται

Τελευταία ενημέρωση: 2013-05-03, 12:00:49
Χρήστος Μπουκώρος: Ενας ακόμη μύθος καταρρίπτεται

Η μελέτη μιας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου, της Allianz για το ποιος πληρώνει την κρίση χρέους των χωρών του νότου αναιρεί τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Ολόκληρη η μυθολογία περί σκληρά φορολογούμενων Βορείων που πληρώνουν για τα χρέη του νότου πάει κυριολεκτικά περίπατο.

Τον μύθο του φορολογούμενου στο Βορρά που πληρώνει τη διάσωση χωρών του Νότου, λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη καταρρίπτει οικονομική ανάλυση που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρει, οι φορολογούμενοι του Βορρά δεν ξόδεψαν ούτε ένα σεντς για τη διάσωση των χωρών του Νότου αντίθετα, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας αποταμίευσαν δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού τους.
Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Allianz μόνο η Γερμανία στη διετία 2010-2012 κέρδισε 10,2 δισ. ευρώ από την πτώση των επιτοκίων στα δεκαετή ομόλογα.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters για προεκλογικούς λόγους έχει προωθηθεί η ιδέα του σκληρά εργαζόμενου φορολογούμενου του Βορρά που καλείται να πληρώσει τις απερισκεψίες και τα λάθη των κυβερνήσεων του Νότου.
«Η Φινλανδία επωφελήθηκε, απρόβλεπτα από την κρίση στην ευρωζώνη» παραδέχεται, τώρα, ο επικεφαλής του γραφείου των διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών στο Ελσίνκι, Μάρτι Σάλμι. «Δεν χάσαμε ούτε ένα σεντς μέχρι σήμερα. Ο,τι ισχύει για τη Γερμανία ισχύει και για τη Φινλανδία» τόνισε.
Τα οφέλη για τη Γερμανία αναγνωρίζονται από τα κυβερνητικά της στελέχη αλλά οι πολιτικοί εξακολουθούν να κινδυνολογούν μιλώντας για ενδεχόμενη επιβάρυνση των φορολογουμένων από τα πακέτα διάσωσης, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, πέραν της μελέτης της Allianz για τα κέρδη που αποκόμισε από την κρίση το Βερολίνο, άλλη μία μελέτη του Οικονομικού Ινστιτούτου IfW δείχνει ότι η Γερμανία κέρδισε 8,6 δισ. ευρώ το 2011 λόγω των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις προτιμήσεις των επενδυτών στα ομόλογά της.
Το συνολικό κέρδος για τη Γερμανία υπολογίζεται στην τριετία στα 67 δισ. ευρώ ενώ ανάλογα αν και μικρότερα κέρδη είχαν και έχουν σύμφωνα με το Reuters: Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία και Γαλλία.
Ομως, όπως αναφέρει Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία έχουν διαφύγει του κινδύνου ενώ η Ελλάδα «δεν τα πάει άσχημα προς το παρόν και ενδέχεται να βελτιωθεί περισσότερο από όσο περιμέναμε» επισημαίνεται στο Reuters από στέλεχος της Κομισιόν. «Ακόμα κι αν χρειαστεί να διαγράψουμε και 1 δισ. ευρώ από το χρέος της Ελλάδας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και πάλι θα έχουμε βγει κερδισμένοι» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Μάρτι Σάλμι, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας. Φυσικά όλα τα προηγούμενα δεν είναι ούτε δικές μας κρίσεις, ούτε δικά μας αποκλειστικά στοιχεία. Πρόκειται για τη δημοσιογραφική έρευνα του εγκυρότερου πρακτορείου ειδήσεων. Εμείς απλά αναδημοσιεύουμε τα εγκυρότατα στοιχεία.

Τελικά μήπως είναι ώρα για επικοινωνιακή αντεπίθεση της Ελλάδας ώστε να μάθουν όλοι οι λαοί ότι καμία ελεημοσύνη δεν έδωσαν στους Έλληνες πολίτες; Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας. 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
3
=