Χρήστος Μπουκώρος: Ποδόσφαιρο και πολιτική

Τελευταία ενημέρωση: 2013-04-26, 12:00:22
Χρήστος Μπουκώρος: Ποδόσφαιρο και πολιτική

Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Αντώνη Καρακούση από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» αλιεύσαμε κατά το χθεσινό σερφάρισμα. Με δεδομένο ότι και εκατομμύρια Έλληνες φίλαθλοι  παρακολούθησαν από τηλεοράσεως το τελευταίο τριήμερο την Γερμανοισπανική ποδοσφαιρική σύγκρουση σας το παραθέτουμε αυτούσιο. Γράφει λοιπόν ο γνωστός δημοσιογράφος:

 

«Τους τελευταίους μήνες ο γερμανικός Τύπος, πέραν των άλλων, επέκρινε και το μοντέλο οικονομικής διαχείρισης των ισπανικών ομάδων.

Κατηγορούσαν τα επιχειρηματικά σχήματα της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα ότι είναι υπερτροφικά και υπερδανεισμένα.

Και ακόμη ότι ακολουθούν άφρονα πολιτική με δανεικά στρεβλώνοντας την αγορά του ποδοσφαίρου.

Φουσκώνουν τις αμοιβές, ξελογιάζουν τους ποδοσφαιριστές και διαταράσσουν την οικονομική θέση των φτωχότερων ομάδων.

Ουσιαστικά περιέγραφαν την επιτυχία του ισπανικού ποδοσφαίρου ανορθολογική και την αντιμετώπιζαν ως φούσκα οικονομική, στηριγμένη σε δανεικά και αγύριστα.

Αντιθέτως εκθείαζαν το οικονομικό μοντέλο των γερμανικών και ολλανδικών ποδοσφαιρικών ομάδων, που στηρίζεται σε εσωτερικές επενδύσεις και υποχρεώνει τους συλλόγους να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες ώστε να είναι οικονομικά υγιείς και χρηματοδοτικά αυτόνομες.

Με άλλα λόγια ήθελαν να δηλώσουν ότι ακόμη και στην οργάνωση του ποδοσφαίρου το μοντέλο τους υπερέχει.

Μετά τα απανωτά οδυνηρά αποτελέσματα των σημαντικότερων ισπανικών ομάδων από τις ανερχόμενες γερμανικές είναι βέβαιο ότι το επιχείρημα θα χρησιμοποιηθεί και πιθανώς να γενικευθεί.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες λοιπόν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου θα αλλάξει η στάση τους στα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, πρέπει λογικά να αναμένουμε ότι οι νίκες της Μπάγερν και της Ντόρτμουντ επί της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα θα ενισχύσουν το γερμανικό επιχείρημα για σφιχτά και νοικοκυρεμένα σχήματα παντού.

Καλώς ή κακώς για την ώρα το μοντέλο Μέρκελ - Σόιμπλε είναι το μόνο που κερδίζει».

Ετσι είναι. Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο είναι όλοι οι τομείς της ζωής των Ευρωπαίων όπου το Γερμανικό μοντέλο επιβάλλεται με ταχύτητα. Πρόσφατα η Μέρκελ είχε δηλώσει : « Όταν παίρνουμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μα ς κατηγορούν ότι κυριαρχούμε, όταν δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες μας κατηγορούν ότι δεν ηγούμαστε!».

Τόσο με το παράδειγμα του ποδοσφαίρου, όσο και με τη δήλωση της Μέρκελ διαφαίνεται καθαρά ότι η Γερμανία έχει διδαχθεί πολλά από την προσπάθεια κυριαρχίας της στην Ευρώπη με δυναμικά μέσα τις δύο προηγούμενες -καταστροφικές για την ίδια και για τη γηραιά ήπειρο –ιστορικές περιόδους.

Τώρα χρησιμοποιώντας περισσότερο πλάγια, πολιτικά και πολλές φορές εκβιαστικά μέσα προσπαθεί να καταλάβει την Ευρώπη με τη συναίνεσή της! 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
7
=