Χρήστος Μπουκώρος: Η ηχηρή παρέμβαση του Μιχ. Σάλλα

χρήστος-μπουκώρος-η-ηχηρή-παρέμβαση-τ-787698

Είναι γνωστό ότι πλέον ελάχιστες ιδιωτικές επιχειρήσεις τυγχάνουν τραπεζικής χρηματοδότησης. Κάθε δάνειο και κάθε κεφάλαιο κίνησης κοσκινίζεται πλέον δέκα φορές από τους τραπεζίτες.

Η χθεσινή παρέμβαση του Μιχάλη Σάλλα ο οποίος εξουσιοδοτημένος από τη συνέλευση της τράπεζας γνωστοποίησε ότι πλέον η Πειραιώς δεν θα χρηματοδοτεί με καμία μορφή επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους. Μάλιστα εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η συνεδρίαση της σημερινής(χθεσινής), ιδιαίτερα σημαντικής Γενικής Συνέλευσης (της ιστορικότερης ίσως στην πορεία της Τράπεζας Πειραιώς), θα πρέπει να επισφραγιστεί με τη σύντομη διακήρυξη των βασικών αρχών που θα διέπουν τη συναλλακτική της δραστηριότητα και θα αποτελούν το Κοινωνικό της Συμβόλαιο και τον Καταστατικό της Χάρτη. Η Τράπεζα Πειραιώς διακρίθηκε στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, όχι μόνο επειδή διαχειρίστηκε σωστά τα οικονομικά της μεγέθη, αλλά και επειδή είναι από τους πρώτους Οργανισμούς που υιοθέτησε και πιστά τήρησε τις αρχές του Οικονομικού Συμφώνου του ΟΗΕ για την υπεράσπιση, μεταξύ των άλλων, της εργασίας και του εργαζόμενου. Στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, απασχολώντας περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους. Από το ξεκίνημά της και σταθερά μέχρι σήμερα έχει αποκηρύξει, σε θεσμικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο κάθε μορφή παράνομης εργασίας, έχοντας δείξει έμπρακτα ότι ο σεβασμός στην εργασία είναι το πρώτο δείγμα πολιτισμού, ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιούς και μακρόπνοης ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί αλλά και εντέλει το Δ.Σ. της Τράπεζας να μην χρηματοδοτεί καμία επιχείρηση ή οικονομική μονάδα που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ως προς την προστασία των εργαζομένων της από την ανασφάλιστη ή αδήλωτη εργασία».

Αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά έπρεπε να τα πει ο μεγαλύτερος τραπεζίτης της χώρας. Τα αυτονόητα δηλαδή την ώρα που για το μεγαλύτερο μέρος του χρέους ευθύνονται οι μαύρες τρύπες τον ασφαλιστικών ταμείων.

Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει ο μεγάλος και μικρός επιχειρηματίας της χώρας ότι για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί χωρίς ασφάλεια τον πληρώνει διπλά ο ίδιος και τριπλά η οικονομία και η κοινωνία; Σήμερα που οι απολαβές έχουν συρρικνωθεί και ανάλογα έχουν μειωθεί και οι ασφαλιστικές εισφορές η μαύρη εργασία δεν εξυπηρετεί κανέναν. Μπορεί ο επιχειρηματίας να γλιτώνει τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερους φόρους για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων. Δηλαδή στη μία τσέπη θα τα βάζει και από την άλλη θα τα βγάζει! Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουν και έπρεπε να το ακούσουν από το Μιχάλη Σάλλα;

Οσο για το πρόεδρο του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου είναι φυσικό να επιθυμεί εξομάλυνση του οικονομικού περιβάλλοντος με αποκλιμάκωση των φόρων. Τέλος με την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας θα μάθουμε επιτέλους και τον ακριβή αριθμό των ανέργων σε αυτή τη χώρα. Τελικά η εισφοροδιαφυγή είναι χειρότερη και από την φοροδιαφυγή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου