Χρήστος Μπουκώρος: Η εκμίσθωση της πλαζ των Αλυκών

χρήστος-μπουκώρος-η-εκμίσθωση-της-πλα-788757

Γράψαμε κατά το παρελθόν πολλά επικριτικά σχόλια κατά της σημερινής δημοτικής αρχής του Βόλου σχετικά με την αδυναμία αξιοποίησης της πλαζ των Αλυκών. Βλέπαμε να ρημάζει κυριολεκτικά μια πλαζ η οποία κατά το παρελθόν αποτελούσε αγαπημένο κοντινό θερινό προορισμό για χιλιάδες Βολιώτες κάθε καλοκαίρι. Μια όαση δροσιάς μόλις μια ανάσα δρόμο ακόμη και από την πιο απομακρυσμένη συνοικία της πόλης.

Δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε τη γραφειοκρατία των δημοτικών υπηρεσιών και την έλλειψη αποφασιστικότητας της δημοτικής αρχής του Βόλου προκειμένου αυτό το περιουσιακό στοιχείο της τοπικής κοινωνίας να πάψει να θυμίζει …χέρσα γη και ξέφραγο αμπέλι για τον καθένα. Γιατί έπρεπε να παρέλθουν δύο ολόκληρα χρόνια για να γίνει κάτι;

Ας είναι όμως. Μόλις χθες πληροφορηθήκαμε ότι κάποιοι επιχειρηματίες –όχι Βολιώτες-πλειοδότησαν στο διαγωνισμό και αναλαμβάνουν την αξιοποίηση για τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς όρους του διαγωνισμού τους οποίους μπορείτε να πληροφορηθείτε στο ρεπορτάζ άλλης σελίδας, πάντως το ενδιαφέρον του Δήμου Βόλου στο εξής πρέπει να στραφεί στη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών.

Χωρίς να εμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού άλλωστε αυτός είναι ο λόγος της ενοικίασης, δεν πρέπει να επιτρέψει ούτε επιχειρηματικές υπερβολές, ούτε ασυδοσίες και αυθαιρεσίες.

Επειδή δεν επιθυμούμε να στρογγυλεύουμε τα πάντα θα λέγαμε ότι η τήρηση των προβλεπόμενων με βάση το διαγωνισμό που τελεσφόρησε είναι συνθήκη ικανή για την ομαλή ολοκλήρωση των όποιων παρεμβάσεων φυσικά στο πλαίσιο των νόμων που ισχύουν.

Από και πέρα, η δημοτική αρχή κατά την άποψή μας, οφείλει να διευκολύνει τόσο τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, όσο και όλους τους επιχειρηματίες της πόλης. Άλλο δρόμο για να βγούμε από την πρωτοφανή οικονομική κρίση πραγματικά δεν βλέπουμε.

Ο τομέας των υπηρεσιών και μάλιστα του εσωτερικού τουρισμού μπορεί να μην είναι αυτός που θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας ωστόσο είναι απαραίτητος για την απασχόληση-έστω εποχική- όσο και ως συμπληρωματικός τομέας στο οικονομικό γίγνεσθαι. Στο Βόλο πολύ περισσότερο τέτοιας μικρής κλίμακας επενδύσεις σε συνδυασμό με άλλες μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις είναι ικανές να ενισχύσουν την εικόνα της πόλης ως τουριστικό προορισμό και να πάψει να θεωρείται ο Βόλος ως απλό πέρασμα προς το Πήλιο και τα νησιά. Ο Βόλος έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα του αστικού κέντρου που είναι όμως ιδιαίτερα και του επιτρέπουν να αποτελέσει τουριστικό προορισμό και μάλιστα για πολλούς, αν όχι για όλους τους μήνες του χρόνου.

Πολλά είδη τουρισμού θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στην πόλη μας και μάλιστα με ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα που ξεκινούν από τη γεωγραφική θέση και καταλήγουν στον σπάνιο συνδυασμό βουνού και θάλασσας σε μηδενική απόσταση από την πόλη. Θα λέγαμε ενδεικτικά ότι ο συνεδριακός και ο αθλητικός τουρισμός είναι δύο χαρακτηριστικά είδη.

Δεν μπορεί όμως τίποτα να γίνει αν δεν υπάρχει ένα δίκτυο οργανωμένων πλαζ, ορισμένα μεγάλα ξενοδοχεία και ορισμένες άλλες βασικές υποδομές. Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας θα κινούμαστε αν δεν αποφασίσουμε ότι η ανάπτυξη μέσα στο πλαίσιο των νόμων απαιτεί και κάποιες παρεμβάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου