Χρήστος Μπουκώρος: Η ανεργία παραμένει θηλιά

χρήστος-μπουκώρος-η-ανεργία-παραμένε-793229

Η διαμάχη του τελευταίου διημέρου εστιάζεται στο ερώτημα αν έχει αρχίσει να αποδίδει και σε ποιους τομείς η κυβερνητική πολιτική. Εκ διαμέτρου αντίθετες φυσικά οι απόψεις κυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων. Η βασική διαφορά θέσεως μεταξύ των δύο πλευρών είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική, άσχετα με το πως την κρίνει κανείς, ενώ η αντιπολίτευση προτείνει κάποια άλλη πρόταση εμφανώς γενικόλογη χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα και καυτά ερωτήματα.

Βεβαίως η κυβέρνηση μιλάει για κάποιους δείκτες σημαντικούς για την οικονομία αλλά όχι τόσο βασικούς για την κοινωνία. Για παράδειγμα το πρωτογενές πλεόνασμα, η βελτίωση των τρεχουσών συναλλαγών και η αύξηση των εξαγωγών είναι σπουδαίοι δείκτες για τους ειδικούς στα οικονομικά, αλλά δεν λένε και πολλά πράγματα στο μέσο άνθρωπο, στον μισθωτό και τον συνταξιούχο. Από την άλλη αυτός ο ίδιος μέσος πολίτης ακούγοντας καθημερινά και μονότονα την αντιπολίτευση να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η πορεία που ακολουθούμε οδηγεί στην καταστροφή είναι ευκολότερο να την πιστέψει. Ευκολότερο διότι τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης ταυτίζονται με τη ζώσα δική του πραγματικότητα.

Βεβαίως όσοι γνωρίζουν στοιχειώδη οικονομικά είναι πεπεισμένοι πως αν δεν βελτιωθούν οι λεγόμενοι μακροοικονομικοί δείκτες δεν πρόκειται να αλλάξει η καθημερινότητα.

Πέρα από όλα αυτά που αποτελούν αντικείμενο οικονομολόγων και πολιτικών υπάρχουν και τα ενδιαφέροντα των απλών πολιτών. Αυτό που καίει περισσότερο σήμερα τη μέση Ελληνική οικογένεια είναι το ζήτημα της ανεργίας. Ένα πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου κυριολεκτικά δεν παίρνει αναβολή.

Βεβαίως ανήκουμε στους ελάχιστους σε αυτή τη χώρα που δεν πιστεύουν ότι οι άνεργοι είναι 1,5 εκατομμύριο που καταγράφουν τα στοιχεία της στατιστικής. Είναι πάντως σίγουρα ένα εκατομμύριο που αποτελεί αριθμό δυσβάσταχτο για το μέγεθος του ενεργού Ελληνικού πληθυσμού.

Με τα ποσοστά της «μαύρης εργασίας» σε βασικούς κλάδους όπως εστίαση, τουρισμός, οικοδομή κ.τ.λ. να φτάνουν το 30 και το 40% δεν μπορεί οι άνεργοι να είναι 1,5 εκατομμύριο γιατί πολύ απλά δεν… βγαίνουν τα νούμερα. Εχει όμως ελάχιστη σημασία αν οι άνεργοι στη χώρα είναι ένα ή ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι. Οποιος από τους δύο αριθμούς και αν ισχύει είναι αντικειμενικά υπερβολικός και καταστροφικός.

Εκείνο που επείγει αυτή την ώρα είναι να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα με ανορθόδοξα και όχι ορθόδοξα μέσα. Αν περιμένουμε να έρθει η ανάπτυξη που θα δώσει τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας είναι πολύ πιθανό να τα ακυρώσει όλα μια πιθανή κοινωνική έκρηξη την οποία για λόγους σκοπιμότητας δυστυχώς κάποιοι εύχονται.

Τώρα είναι που χρειάζεται δημιουργία επιδοτούμενων θέσεων εργασίας με τρόπο μαζικό, τουλάχιστον μέχρι να περάσει η καταιγίδα.

Μόνο αν η μέση Ελληνική οικογένεια δει τα παιδιά της να βρίσκουν κάποια δουλειά, έστω κάποια απασχόληση πιο εύκολα, μόνο τότε θα πεισθεί ότι τα πράγματα βελτιώνονται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου