Χρήστος Μπουκώρος: Η αναγκαιότητα της εθνικής ενότητας

χρήστος-μπουκώρος-η-αναγκαιότητα-της-795911

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια που τα Ελληνικά κόμματα επιτέλους συμφωνούν σε κάτι. Προέκυψε λοιπόν τη χθεσινή ημέρα ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αντιμετωπίζουν με τις όποιες μικροδιαφορές από την ίδια οπτική γωνία το θέμα των πολεμικών Γερμανικών αποζημιώσεων. Ευτυχώς γιατί είμαστε ικανοί να τσακωθούμε και για αυτό!

Δεν είναι ασφαλώς πανάκεια η ομοθυμία αντίρροπων πολιτικών δυνάμεων ακόμη και για μείζονα ζητήματα. Η Δημοκρατία απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις, πλουραλισμό απόψεων και πολιτική σύγκρουση για μεγάλα θέματα αλλά και για μικρά της καθημερινότητας. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Υπάρχουν όμως πάντα κάποια ζητήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τις πολιτικές διαφορές, τις κομματικές επιδιώξεις και τις συγκρουόμενες απόψεις. Υπάρχουν θέματα που αφορούν την επιβίωση του Έθνους, το μέλλον του λαού και τη διαχρονική θέση της χώρας στον παγκόσμιο χώρο.

Τέτοια θέματα αυτή την εποχή είναι ασφαλώς οι γερμανικές αποζημιώσεις, ο ορυκτός πλούτος της χώρας και κυρίως οι υδρογονάνθρακες και ασφαλώς η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Διαχρονικά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αξίζουν διακομματικής αντιμετώπισης όπως είναι η παιδεία και η άμυνα της χώρας. Ας μην ζητάμε όμως πολλά, ιδιαίτερα σε μια τόσο ρευστή εποχή.

Στις γερμανικές αποζημιώσεις τώρα. Γράφαμε χθες ότι αυτή τη φορά έχει γίνει σοβαρή δουλειά και αναμένεται να γίνει ακόμη σοβαρότερη. Η τεκμηριωμένη εργασία εξηγεί και τα ζόρια του κ. Σόιμπλε και τις αστήρικτες και προκλητικές δηλώσεις του.

Χθες η ικανοποίηση των πολιτών για το θέμα αυτό έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν είδε τη μία μετά την άλλη τις ανακοινώσεις των κομμάτων να κινούνται για το συγκεκριμένο ζήτημα στην ίδια κατεύθυνση χωρίς καμία εξαίρεση. Πρωτοφανές για τα Ελληνικά πολιτικά ήθη.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τη δήλωση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει την υπόθεση μέσα το πολύ σε ένα μήνα. Μιλώντας χθες το μεσημέρι στο ΒΗΜΑ FM, ο κ. Γλέζος δήλωσε πως «έχουμε ένα άτοκο δάνειο 99 ετών. Εάν δεν το δούμε ως κομματική εκμετάλλευση, εάν δεν το δούμε ως ένα θέμα κομματικής προβολής και δημιουργήσουμε ένα πανεθνικό μέτωπο από όλες τις κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις – γιατί δεν αποκλείω κανέναν – και αγωνιστούμε μαζί με τον ελληνικό λαό, θα πετύχουμε.

Με βάση στοιχεία που μου έχουν δώσει δικηγόροι που ασχολούνται με αυτά τα διεθνή θέματα, μπορούμε να κερδίσουμε την υπόθεση σε 15-20 μέρες – το πολύ ένα μήνα. Γνωρίζω και προσωπικά τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Παπούλια και έχουμε επανειλημμένα συζητήσει το θέμα και δεν είναι προσχηματική (η συζήτηση). Θέλω να τη χαιρετίσω, αλλά και να προσθέσω το εξής: δεν είναι νομικό το ζήτημα. Για ποιο λόγο έρχεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να μας πει τι πρέπει να γίνει; Το θέμα είναι πολιτικό». Έτσι έχουν τα πράγματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου