Χρήστος Μπουκώρος: Η ανάκαμψη του τουρισμού στη Μαγνησία

Τελευταία ενημέρωση: 2013-04-11, 12:00:33
Χρήστος Μπουκώρος: Η ανάκαμψη του τουρισμού στη Μαγνησία

Οσο και αν αντιστέκεται ο Απρίλης -που φέτος μοιάζει περισσότερο με Μάρτη- το καλοκαίρι δεν αργεί. Φέτος υπάρχει βάσιμη εκτίμηση για τουριστική ανάκαμψη σε ολόκληρη τη χώρα. Φυσικά μερίδιο θα πάρει και η Μαγνησία. Οι μετριοπαθείς μιλούν για μια αύξηση της τάξεως του 12% και οι αισιόδοξοι για μια εκτίναξη της τάξεως του 25%. Θα δούμε. Οι οιωνοί πάντως -εκτός απροόπτου- είναι θετικοί. Ας μην ξεχνάμε ότι  μιλάμε για τουριστικό προϊόν, με λίγα λόγια μιλάμε για το πιο ευαίσθητο όλων των προϊόντων.

 Σήμερα δεν θα αναφερθούμε ούτε στο αεροδρόμιο, ούτε στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ούτε στην τουριστική προβολή, ούτε στο οδικό δίκτυο Πηλίου και στις υποδομές γενικότερα. Οι υποδομές είναι αυτές που είναι, και συνιστά υπερφίαλη αντίληψη τη σημερινή εποχή να σχεδιάζεται η υλοποίηση νέων έργων όσο και αν αυτά είναι αναγκαία.

Όλα αυτά τα χρόνια που μιλάμε για τον τουρισμό αγνοούμε επιδεικτικά τον σπουδαιότερο παράγοντα που δεν είναι άλλος από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Όλα είναι εκ του περισσού αν ο παράγοντας άνθρωπος, ο πυλώνας του τουρισμού, η Ελληνική φιλοξενία και το Ελληνικό χαμόγελο δεν ξαναβρούν την πρέπουσα θέση σε αυτό που ονομάζουμε τουριστικές υπηρεσίες. Το Ελληνικό φιλότιμο είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας.

Αν συνεχίσουμε να υπερχρεώνουμε τον ταξιδιώτη παράνομα κατά την μεταφορά, αν προσπαθούμε να τον… σφάξουμε στην παραλία ή να του χρεώσουμε την χωριάτικη σαλάτα  για χαβιάρι, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Όποια και αν είναι η φετινή αύξηση τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή μας αν δεν εκλείψουν οι λογικές της αρπαχτής, που είναι συνήθεια ορισμένων κακών επαγγελματιών, γρήγορα τα κέρδη θα εξανεμιστούν. Είναι επιτακτική ανάγκη να απομονωθούν οι λίγοι κακοί επαγγελματίες που προκαλούν ολοκληρωτική ζημιά στο σύνολο του κλάδου.

Φέτος είναι μια κρίσιμη χρονιά για τον τουρισμό. Πρέπει να αποδείξουμε στα εκατομμύρια των επισκεπτών ότι παρά την κρίση σε αυτόν τον τομέα έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και παραμένουμε μοναδικοί και ασυναγώνιστοι. 

Φέτος είναι και μια ιδιαίτερη χρονιά. Επί μεγάλο διάστημα έπεσαν πάνω στην Ελλάδα τα φώτα της δημοσιότητας με τρόπο αρνητικό. Οι φετινοί επισκέπτες θα φθάσουν για τις διακοπές τους έχοντας στο μυαλό τους μια χώρα χρεοκοπημένη και διαλυμένη.

Στις πλάτες των ανθρώπων του Ελληνικού τουρισμού πέφτει το βάρος να αποδείξουν στους φετινούς τουρίστες ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα τα καταφέρει και έτσι να τους μετατρέψουν σε πρεσβευτές μας. Εκατομμύρια θετικούς πρεσβευτές…

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=