Χρήστος Μπουκώρος: Γερμανικά χρέη στην Ελλάδα ύψους 162 δισ. !

Τελευταία ενημέρωση: 2013-04-09, 12:00:26
Χρήστος Μπουκώρος: Γερμανικά χρέη στην Ελλάδα ύψους 162 δισ. !

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για την ιστορικής σημασίας υπόθεση

 

Με απόλυτα αθόρυβο τρόπο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τους εύκολους εντυπωσιασμούς, μετά επίπονη προσπάθεια 2,5 ετών, κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου οικονομικών, δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή, ολοκλήρωσαν μια σπουδαία έρευνα.

Ψάχνοντας στα διασκορπισμένα -σε διάφορα υπόγεια δημοσίων κτηρίων- αρχεία του κράτους ενοποίησαν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν το τεράστιο χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τις καταστροφές που μας προκάλεσε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και κυρίως κατά τη διάρκεια της κατοχής.  

Μόλις χθες η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναδημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Οσα μας χρωστά η Γερμανία» από το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Το Βήμα». Πρόκειται για το γνωστό θέμα της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Spiegel γράφει ότι πρόκειται για πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξετάζει κατ΄ εντολή του υπουργείου Οικονομικών πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Η έκθεση 80 σελίδων είναι διαβαθμισμένη ως «άκρως μυστική».

Το γερμανικό περιοδικό κάνει αναφορά και σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το «Βήμα» η οποία πρώτη φορά βγάζει στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με το αποτέλεσμα της έρευνας η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις. Οπως δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής, Παναγιώτης Καρακούσης, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημοσίων κτιρίων.

Σύμφωνα με το Spiegel, το άρθρο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Αλλά υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 162 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ και σε περίπτωση που θα καταβάλλονταν θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική «πατάει φρένο», θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.

Μπορεί λοιπόν σήμερα η Γερμανία να μη λέει πολλά –πολλά και να προσπαθεί να κλείσει όπως –όπως το θέμα και η Ελληνική κυβέρνηση να μην επιθυμεί αυτή την ώρα ανοικτή σύγκρουση με την πανίσχυρη Γερμανία, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο πόρισμα αποτελεί ισχυρό άσσο στα χέρια της χώρας μας. Ο άσσος κάποια στιγμή θα πέσει στο τραπέζι. Αλλωστε αλλιώς σε …παίζουν και οι αντίπαλοι όταν γνωρίζουν ότι κρατάς άσσο, αρκεί που και που να τον δείχνεις λίγο, έστω και στην άκρη… 
 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
7
=