Χρήστος Μπουκώρος: Σημείο ισορροπίας ή σκοτάδι;

χρήστος-μπουκώρος-σημείο-ισορροπίας-713726

Μόλις χθες ο πρωθυπουργός από το πρώτο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο μίλησε για θετικά σημάδια στην οικονομία και για βασικούς οικονομικούς δείκτες οι οποίοι για πρώτη φορά κινούνται σε θετικό έδαφος. Ασφαλώς υπονοούσε ο Αντώνης Σαμαράς ότι το τέλος της ύφεσης πλησιάζει.

Την ίδια ώρα από τη Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε ακόμη και για «κίνδυνο της ασφάλειας της χώρας εξαιτίας του ακήρυχτου πολέμου τον οποίο βιώνουμε».

Φυσιολογικά πράγματα για την πολιτική σκηνή της Ελλάδας που δεν εξελίχθηκε ποτέ σε έγχρωμη …τηλεόραση αλλά παραμένει πεισματικά η χώρα του ασπρόμαυρου. Άσπρο ή μαύρο; Εξαρτάται από ποια γωνία βλέπεις τα πράγματα ή ακριβέστερα από ποια θέση εξουσίας μιλάς.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει συναίνεση ή έστω συνεννόηση ούτε ακόμη και αν η χώρα περνάει τις κρισιμότερες στιγμές της. Ακόμη και κράτη τα οποία έχουν αντίπαλα συμφέροντα με την Ελλάδα πολλές φορές συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη κατανόηση σε σχέση με τον τρόπο αντιπαράθεσης μεταξύ των Ελληνικών πολιτικών δυνάμεων. Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας συνιστά πράγματι ενός είδους πόλεμο από τον οποίο φυσιολογικά όλοι θα θέλαμε να βγούμε όσο το δυνατόν συντομότερα.

Οι εκτιμήσεις του πλέον αρμόδιου, δηλαδή του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την πιθανότητα εξόδου από την κρίση είναι η εξής: «Η στάση των αγορών έχει αλλάξει απέναντι στην Ελλάδα. Η χώρα έχει μείνει όρθια. Έχουμε καλύψει τα 2/3 της απόστασης για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την κάλυψη του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε μαραθώνιο, τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα. Μη νομίζετε ότι τα πράγματα με την Τρόικα είναι εύκολα, είναι πολύ δύσκολα. Η τρικομματική έχει περάσει τις παιδικές της ασθένειες. Χθες οι πολιτικοί αρχηγοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. Βγάζουμε τη χώρα από την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της». Αν υπολογίσουμε ότι η κρίση διαρκεί πλέον τρία ολόκληρα μπορούμε να υπολογίσουμε ότι το 13 του δρόμου που απομένει –σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα- απομένει κάτι παραπάνω από ένα χρόνο προκειμένου να μπούμε σε έδαφος ανάπτυξης.

Επειδή όμως δεν θα ξημερώσει ξαφνικά μια μέρα ανάπτυξης αλλά αν φτάσουμε εκεί αυτό θα γίνει αργά και σταδιακά γι’ αυτό και η κυβέρνηση μιλάει για σημάδια και θετικούς δείκτες, ενδεχομένως κάνοντας και ενέσεις αισιοδοξίας σε μια κοινωνία κουρασμένη και βρισκόμενη στα όριά της.

Βεβαίως στην πολιτική σχεδόν ποτέ ένα και ένα δεν μας κάνουν δύο. Η ρευστότητα των πραγμάτων και οι πολιτικές αποφάσεις είναι παράγοντες κρισιμότεροι ακόμη και από το σκληρό πρόγραμμα σταθεροποίησης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου