Χρήστος Μπουκώρος : Ζήτημα τιμής ο αφοπλισμός των συμμοριών

χρήστος-μπουκώρος-ζήτημα-τιμής-ο-αφοπ-714991

Την τελευταία 20ετία η Ελληνική κοινωνία έχει υποστεί μία βίαιη μεταμόρφωση. Φυσικά άλλαξε και η ποιότητα της εγκληματικότητας. Το πρόσωπό της έγινε απεχθές και αιματοβαμμένο. Δεν ζητάμε φυσικά να κοιμόμαστε με τις μπαλκονόπορτες ανοικτές, όπως κάποιες άλλες όχι και τόσο μακρινές εποχές, αλλά μέχρι πότε θα σκοτώνονται άνθρωποι-αθώοι ή ένοχοι- κυριολεκτικά για πλάκα;

Τα οκτώ τελευταία χρόνια σε αστυνομικές επιχειρήσεις κατασχέθηκαν σε όλη τη χώρα 12.879 όπλα. Από αυτά, το ένα στα δέκα ήταν βαρύς οπλισµός. Όσο κι αν ο αριθμός των όπλων που κατασχέθηκαν φαίνεται εντυπωσιακός, εντούτοις είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με όσα βρίσκονται στα οπλοστάσια των συμμοριών της Ελλάδας.

Την έκρηξη στη διακίνηση όπλων που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα παραδέχθηκε με χθεσινές δηλώσεις του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στις φυλακές Τρικάλων. Οπως παραδέχθηκε, «η χώρα είναι γεμάτη με Καλάσνικοφ. Αυτό το πράγμα δεν είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί».

Περίστροφα, πιστόλια κάθε τύπου, χειροβομβίδες και ποσότητες εκρηκτικών και πυροκροτητών διακινούνται από τη μαύρη αγορά. Το πλέον διαδεδομένο όπλο, υπ’ αριθμόν ένα στις προτιμήσεις των κακοποιών παραμένει το Καλάσνικοφ. Η πρόσφατη οργανωμένη επιχείρηση μαζικής απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων με καταιγισμό πυρών από βαρύ οπλισμό – Καλάσνικοφ δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα ούτε μεμονωμένο περιστατικό.

Σε ένοπλες ληστείες τραπεζών, πρατηρίων υγρών καυσίμων, ακόμα και σε μίνι-μάρκετ, περίπτερα και σπίτια οι δράστες είναι εφοδιασμένοι με Καλάσνικοφ!

Το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έγιναν σε όλη τη χώρα 5.992 ληστείες, από τις οποίες 113 ήταν σε τράπεζες, ΕΛΤΑ και χρηματαποστολές, και στις περισσότερες οι δράστες ήταν ένοπλοι με Καλάσνικοφ!

Τα Καλάσνικοφ είναι «δημοφιλή» για έναν επιπλέον λόγο: είναι φθηνά. Στην Ελλάδα έρχονται Καλάσνικοφ κινεζικού σχεδιασμού, κυρίως μέσω Αλβανίας και πωλούνται από 800 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ, ενώ τα πτυσσόμενα φθάνουν μέχρι 2.000 ευρώ. Οι τιμές έχουν πέσει προς όφελος των κακοποιών, καθώς πριν από περίπου έξι χρόνια έφθαναν τα 3.000 ευρώ.

Τούτων δοθέντων, ο κάθε πολίτης της χώρας κάθε στιγμή της ζωής του είναι πιθανό να βρεθεί μπροστά στην θανατηφόρο κάνη ενός Καλάσνικοφ ή ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά συμμοριών με βαρύτατο οπλισμό.

Κατά την άποψη μας η αυστηροποίηση των ποινών που ψηφίστηκε τελευταία, για όσους εμπλέκονται σε περιστατικά και κατέχουν βαρύ οπλισμό τύπου Καλάσνικοφ, δεν αρκεί. Καθόλου δεν αρκεί. Αυτοί που συλλαμβάνονται είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τους δράστες.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να τιμωρείται βαρύτατα ακόμη και με ισόβια και η απλή κατοχή-χωρίς χρήση- όπλων όπως τα Καλάσνικοφ και άλλα βαρύ τύπου, διότι κανένας δεν τα κατέχει ως διακοσμητικά! Επίσης να επιβραβεύονται όσοι δίνουν πληροφορίες για κατόχους τέτοιων όπλων. Έτσι κάτι μπορεί να γίνει.

Ολοι αυτοί είναι αποφασισμένοι να σκοτώσουν και εμείς θα κοιτάμε τους τύπους;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου